Зграда Општинског суда у Пироту

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Општинског суда у Пироту
Зграда Општинског суда у Пироту
Опште информације
ОпштинаПирот
Држава Србија
Врста споменикаСпоменик културе
Време настанка1910 — 1912.
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Зграда Општинског суда у Пироту је споменик културе у Пироту. У овој згради данас функционишу Виши суд, Основни суд и Прекршајни суд.

Подигнута је у периоду између 1910. и 1912. године према наменском пројекту инжењера Александра Јанковића. Налази се на углу између улица Српских владара и Драгољуба Миленковића.

Изглед[уреди | уреди извор]

Истакнути део фасаде је наглашен висином и архитектонском обрадом. Уочљиви су стилови неокласицистичког, неоренесансног и необарокног компоновања. Изнад главног улаза су постављени централни прозори свечане дворане на спрату који се величином разликују од класично обрађених прозора на осталом делу зграде. Лево и десно од централних прозора су постављени медаљони са хералдичким ознакама.

На фасади бочних крила примењена је карактеристична хоризонтална подела на постамент, рустично обрађено приземље, профилисаним хоризонталним венцем одвојен спрат и избачен кровни венац дуж целе зграде.

Наглашену хоризонталност зграде употпуњују хоризонталне спојнице на зидном платну приземља, хоризонтална архитравна трака која прати пружање кровног венца са декоративним апликацијама у зони натпрозорних греда и једнолични ритам прозорских отвора у приземљу и на спрату.

Галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Група аутора, Пиротски лексикон, 2015

Спољашње везе[уреди | уреди извор]