Зграде у Господар Јовановој у Чачку

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграде у Господар Јовановој у Чачку
Зграда Господар Јованова 7
Опште информације
МестоЧачак
ОпштинаЧачак
Држава Србија
Време настанка19061912.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
www.zavodkraljevo.rs

Зграде у Господар Јовановој у Чачку су два стамбена објекта повезана репрезентативном зиданом лучно засведеном колском капијом, подигнута 1917. године која представљају непокретно културно добро је као споменик културе.

Првобитна стамбена намена промењена је и опредељења за садржаје, тако да је простор дат на коришћење Уметничкој галерији „Надежда Петровић”.

Кућу у Господар Јовановој број 9 подигао је чачански трговац Милутин Глишић у периоду од 1906. до 1910. године. Правоугаоне је основе, постављена тако да ужом страном излази на улицу, а главни улаз је из дворишта, на бочној фасади. Кућу у броју 7 саградио је 1912. године трговац Радич Недељковић и она припада развијеном типу грађанске архитектуре са почетка 20. века. Фасада је раскошније од оне суседне, где је улична фасада подељена на три дела, са једва израженим средњим ризалитом, наглашеном развијеном атиком са лунетом. Уз флоралне мотиве уписана је и година градње.

Зграда Господар Јованова 9[уреди | уреди извор]


Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Грујовић Брковић, Катарина; Алексић Чеврљаковић, Марија (2016). Поглед кроз наслеђе. Краљево: Завод за заштиту споменика културе. ISBN 978-86-84867-05-8. 

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]