Зграда Окружног начелства у Чачку

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Окружног начелства у Чачку
Зграда Окружног начелства
Опште информације
МестоЧачак
ОпштинаЧачак
Држава Србија
Време настанка1875.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
www.zavodkraljevo.rs

Зграда Окружног начелства у Чачку је подигнута, са почетком градње 1875. године, према пројекту Министарства грађевина. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Историјат и архитектура[уреди | уреди извор]

Зграда је грађевина са приземљем и спратом којој је основна намена била смештај Окружног начелства и Окружног суда, чији је пројекат извео предузимач Фердинанд Крен са зидаром Јевремом Савићем.

Компонована је као грађевина под утицајем академизма са елементима класицизма и приметним утицајем романтичарских струјања. Крајњи ризалити су наглашени, као и средњи над којим је тимпанон са плитком рељефном декорацијом. Приземље је обрађено рустиком, а на спрату су површине ризалита подељене плитким пиластрима са канелурама. Основа је подужна правоугаона, симетрично решена попречно, где се у осовини налази главни улаз и трокрако монументално степениште из дворишта.

Класицистичко решење сагледиво је у ритмичном распореду прозорских отвора, груписаних по два и надвишених плитких профилисаним архитравом, осим на централном ризалиту где су постављени троугласти фронтони. Остале фасаде су решене једноставно, без декорације.

Конзерваторски радови су извођени 1975–76, 1999. и 2005. године.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Рајић, Делфина; Кадијевић, Александар (1997). Архитектонско наслеђе Чачка. Чачак: Народни музеј. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.