Црква Рођења Пресвете Богородице у Горачићима

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Рођења Пресвете Богородице
Опште информације
МестоГорачићи
ОпштинаЛучани
Држава Србија
Врста споменикацрква
Време настанка18071810.
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникСрпска православна црква
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
www.zavodkraljevo.rs

Црква Рођења Пресвете Богородице у Горачићима, насељеном месту на територији општине Лучани, припада Епархији жичкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе.

Црква посвећена Рођењу Свете Богородице грађена је од 1807. до 1810. године, током Првог српског устанка, а ктитори су свештеници Лука Кнежевић и Јован Савић–Кнежевић. Једнобродна је грађевина са основом облика уписаног крста, над којим се уздиже витка осмострана купола. Припрата је дограђена 1856. године. У уметничком смислу вреди истаћи лепо обликоване и занатски добро обрађене довратнике и лук улазних врата.

У унутрашњем простору својим уметничким својствима истиче се класицистички обликован иконостас, са иконама у духу романтизма из 1903. године, дело сликара Душана Обреновића, живописца из Крагујевца. Са друге стране, црква се мора посматрати као део целине коју у центру села образују стара школа и споменик Горачићкој буни из 1893. године, упереној против краља Александра Обреновића. Црква је крајем 19. века доживела озбиљна оштећења појавом клизишта, због чега је 1933. године изведена статичка санација. Клизиште се поново активирало 1980. године, дошло је до слегања и нагињања цркве, што је изискивало обимне конзерваторско-рестаураторске и радове статичке санације.

Конзерваторско-рестаураторски радови изведени су према пројекту Завода у Краљеву.


Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Грујовић Брковић, Катарина; Алексић Чеврљаковић, Марија (2016). Поглед кроз наслеђе. Краљево: Завод за заштиту споменика културе. ISBN 978-86-84867-05-8. 


Спољашње везе[уреди | уреди извор]