Идол (Србија и Црна Гора)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лого Идола

Идол је српска верзија британског Поп идола — музичког ТВ такмичења. Такмичење је одржано у Београду за подручје Србије, Црне Горе и Македоније. Приказивано је од 2003. до 2005. године.

У првој сезони Идола учествовало су такмичари из Државне заједнице Србија и Црна Гора. У другој сезони укључила се и Македонија.

Незванично је називан „Српски идол“, „Србијански идол“ или „Идол СЦГ“ и сматран је за „Балкански идол“ јер се у другој сезони укључила и Македонија чији је представник доспео у топ 12.

Програм се приказивао на БКТВ од 2003. до маја 2005. године. Две сезоне су одржане, али БКТВ није хтио купити лиценцу за трећу сезону због финансијских проблема.

Аудиције[уреди]

У првој сезони Идола аудиције су одржане у следећим градовима Србије и Црне Горе:

У другој сезони Идола, аудиција је још одржана у Скопљу.

Жири[уреди]

Жири су сачињавали:

Прва сезона[уреди]

Победник прве сезоне је Цвета Мајтановић. Остали финалисти били су: Александра Радосављевић, Душан Зрнић, Милош Жикић, Љубан Живановић, Душан Петровић, Ивана Петковић, Татјана Ђорђевић

Друга сезона[уреди]

Победник друге сезоне је Мина Лаличић. У другој сезони учествовали су и Ноне Неделковска, Мина Матијашевић, Силвија Недељковић, Лејла Хот, Сања Величковић. Силвија Недељковић је касније узела учешће у трећој сезони музичког такмичења Звезде Гранда, где је дошла до финала. Њене слушане песме су На брзину и дует с колегом Немањом Стевановићем „Једини, једина“.

Види још[уреди]