Индустријски објекат „Стара црепана и циглана” - Terra

С Википедије, слободне енциклопедије
Индустријски објекат „Стара црепана и циглана” - Terra
Фотографија зграде са скулптуром
Опште информације
МестоКикинда
Врста споменикаспоменик културе
Време настанкарани 20. век
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица

Индустријски објекат „Стара црепана и циглана” - Terra jесте грађевина и споменик културе у Кикинди. За споменик културе проглашена је 2021.[1] Налази се у у приватном власништву компаније Тоза Марковић д.о.о и у објекту је смештен атеље Терра и ту се одржава међународни вајарски симпозијум Тера, на којем уметници стварају скулптуре од теракоте.

Објекат има значајно место у индустријском архитектонском наслеђу Србије и добро је очуван.[2] У свом саставу садржи аутентичне дрвене сушаре, лифтове и стару пећ са просторијом за одвођење топлог ваздуха.[3] Основна зграда је правоугаоне основе и великих димензија.

Историјат[уреди | уреди извор]

Први подаци о простору на којем се налази објекат Старе црепане и циглане – Terra у Кикинди потичу из 1904. Тада су пекар Милан Туцаков и његова супруга Стана Павков, основали удружење са још неколико лица за потребе управљања парним млином. Фирма се ширила и основан је цигларско – црепарски погон. Дошле је до промена власника а 1929. посао преузимају индустријалци из Ниша Велимиру Јованчић и Милорад Ристићу.[4] Након Другог светског рата од неколико раниије приватних предузећа укључујући фирму Јованчића и Ристића основано је јединствено предузеће – индустрија цигле и црепа Тоза Марковић.[4] Компанија у априлу 1982. додељује објекат за рад симпозијуму Terra.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Војводине, Јавна медијска установа ЈМУ Радио-телевизија. „Комплекс старе црепане и циглане Terra – споменик културе”. ЈМУ Радио-телевизија Војводине. Приступљено 2022-09-10. 
  2. ^ СТАРА ЦРЕПАНА И ЦИГЛАНА“ – TERRA У КИКИНДИ ПРОГЛАШЕНА ЈЕ ЗА СПОМЕНИК КУЛТУРЕ”. Међуопштински завод за заштиту споменика културе (на језику: српски). 2021-08-11. Приступљено 2022-09-10. 
  3. ^ Војводине, Јавна медијска установа ЈМУ Радио-телевизија. „Комплекс старе црепане и циглане Terra – споменик културе”. ЈМУ Радио-телевизија Војводине. Приступљено 2022-09-10. 
  4. ^ а б в „Kompleks Stare crepane i ciglane u Kikindi proglašen za spomenik kulture”. www.ekapija.com. Приступљено 2022-09-10. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]