Српска православна народна школа у Мартоношу

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна народна школа у Мартоношу
Српска православна народна школа у Мартоношу
Опште информације
МестоМартонош
ОпштинаКањижа
Држава Србија
Време настанка1854.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Српска православна народна школа у Мартоношу, насељеном месту на територији општине Кањижа, представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Зграда школе је подигнута 1854. године средствима црквене општине. Грађена је као приземна грађевина правоугаоне основе, постављен на углу двеју улица, са функционалним решењем основе у којој се по дужини издвајају учионички део и учитељски стан потпуно одвојен од ученичког дела пролазом од улице ка дворишту. У скромној декорацији фасада видљив је утицај класицизма. Поред изузетних документарних вредности за историју школства половином 19. века, у целини са црквом Преноса моштију св. Николе, представља важно сведочанство црквене школске аутономије.

Спомен плоча у ниши на главној фасади, постављена при обнови 1902. године, са именима учитеља који су у школи службовали 18541902. године, представља и драгоцен податак о значају просвете и уважавању тог посла од стране места које је у дугом периоду поред економског развитка, имало и високе аспирације у културном и верском напретку.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Српска православна народна школа у Мартоношу”. Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица. Приступљено 14. 2. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]