Католичка црква Светог Људевита у Бору

С Википедије, слободне енциклопедије
Католичка црква Светог Људевита
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаБеоградска надбискупија
Оснивање1928.
ПосвећенСвети Људевит
Архитектура
Реконструисан1967.
Локација
МестоБор, Град Бор
ДржаваСрбија

Католичка црква Светог Људевита у Бору, подигнута је 1928. године и припада Београдској надбискупији Католичке цркве у Србији.[1]

После ослобођења Србије од турске власти, рударство је добило нов замах и у град су почели да долазе католички стручњаци и радници. Долазили су тако Немци, Французи, Пољаци, Италијани, касније Хрвати и Словенци. Године 1860. француски свештеник Еспри Далтон (Esprit Dalton) саградио је за потребе француских рудара црквицу и основао мисију.

Оснивањем Београдске надбискупије и у Бору је 1. јануара 1928. године одвајањем од Ниша успостављена самостална жупа, која је за свог заштитника изабрала св. Људевита, краља.[2] Управа жупе била је поверена француском свештенику – редовнику асумпционисти Привау Белару (Privat Bellard). У руднику је у то време радило много Француза, па су и постављање жупника и избор заштитника били сасвим разумљиви. Асумпционисти су остали до 1943. године.

Изградња и обнова цркве[уреди | уреди извор]

Данашња црква саграђена је као мала привремена грађевина, али таква је, уз непрекидне поправке, остала све до данас. Уз малу цркву налази се и жупски стан. Саградио ју је Kризостом Луј Моније (Chrisostom Louis Monnier), други жупник по реду.

Обнова цркве, онакве како она сада изгледа, извршена је у периоду од 1992. до 1993. године. Kасније је обављено даље реновирање потпорног зида и фасаде и уведено централно грејање, 1999. године, док је сада у плану доградња сакристије.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Crkve u opštini Bor”. TOB. Архивирано из оригинала 16. 01. 2022. г. Приступљено 16. 1. 2022. 
  2. ^ „Katolička crkva u Boru uz veliki broj gostiju obeležila crkveni blagdan”. Bor030. Приступљено 16. 1. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]