Пређи на садржај

Корисник:AndjelaMatovic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Џонатан Ијан Шварц
Џонатан Ијан Шварц на конференцији Беб 2.0 у Сан Франциску, 2005. године
Пуно имеЏонатан Ијан Шварц
Датум рођења20. октобар 1965.
ОбразовањеWeselyan Универзитет

Џонатан Ијан Шварц (рођен 20. октобра 1965. године) је амерички бизнисмен. Тренутно је оперативни и генерални директор компаније CareZone, која је посвећена борби за смањивање цена лекова издатих на рецепт хроничним болесницима.

Пре него што је основао ову компанију, радио је скоро петнаест година у компанији Sun Microsystems, у којој је постигао највећи успех радећи као генерални директор пре и током борбе компаније за опстанак током финансијске кризе у Америци, али и касније током продаје компаније компанији Oracle.

Он је такође био оснивач и генерални директор компаније Lighthouse Design Ltd, софтверске компаније која се бави NeXTSTEP платформом. Компанија Sun купила је Lighthouse 1996. године.

Биографија[уреди | уреди извор]

Шварц је рођен у Јужној Калифорнији и провео је велики део детињства селећи се између Западне обале и Вашингтона, да би коначно 1983. године завршио средњу школу Chevy Chase у Бетезди у савезној држави Мериленд. Желећи да постане архитекта, уписао је 1983. године колеџ на Универизтету Carnegie Mellon, а након тога се пребацио на Универзитет Wesleyan 1984. године. Током студирања понестало му је новчаних средстава и спремао се да се испише, када му је пријатељ предложио да се пријави за Gilbert Clee стипендију. Добио је ову стипендију од које је финансирао остатак студија. Стекао је двојну диплому из економије и математике. Он је из мешовитог брака, што је сазнао тек касније у животу. Четвртином је Индијац и четвртином Велшанин са мајчине стране, док је четвртином Мађар и четвртином Рус са очеве.

Замало је изгубио живот када се воз превозника 𝘈𝘮𝘵𝘳𝘢𝘬 𝘊𝘰𝘭𝘰𝘯𝘪𝘢𝘭 , којим је путовао, слупао 1987. године у Чејсу у Мериленду. У интервјуима је наводио да је овај инцидент имао јак утицај на његов живот.[1]

Каријера[уреди | уреди извор]

Шварц је започео каријеру 1987. године у компанији 𝘔𝘤𝘒𝘪𝘯𝘴𝘦𝘺 & 𝘊𝘰𝘮𝘱𝘢𝘯𝘺 у Њујорку, која је пружала услуге произвођачима робе широке потрошње и компанијама које пружају финансијске услуге. Напустио је ову компанију и преселио се у Чеви Чејс у Мериленду 1989. године, где је био један од оснивача компаније 𝘓𝘪𝘨𝘩𝘵𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘋𝘦𝘴𝘪𝘨𝘯, која је развијала софтвере за 𝘕𝘦𝘟𝘛 𝘊𝘰𝘮𝘱𝘶𝘵𝘦𝘳 𝘭𝘯𝘤. Почетком деведесетих година компанија се преселила у Сан Матео у Калифорнији, а Шварц је на крају постао њен генерални директор.

Услед неуспешног пословања компаније 𝘕𝘦𝘟𝘛 на тржишту и почетка глобалне експанзије интернета, компанија 𝘚𝘶𝘯 𝘔𝘪𝘤𝘳𝘰𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘮𝘴 је откупила 𝘓𝘪𝘨𝘩𝘵𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘋𝘦𝘴𝘪𝘨𝘯 1996. године.[2]

У компанији 𝘚𝘶𝘯 Шварц је на почетку радио за Ерика Шмита, тадашњег директора развојне лабораторије 𝘚𝘶𝘯 𝘓𝘢𝘣𝘴. Након Шмитовог одласка у компанију 𝘕𝘰𝘷𝘦𝘭𝘭 𝘐𝘯𝘤, Шварц је 1997. године постао директор маркетинга производа у оквиру одељења 𝘑𝘢𝘷𝘢𝘚𝘰𝘧𝘵 које се бавило развојем програмског језика Java, а затим је био на неколико нижих позиција пре него што је унапређен на позицију оперативног директора компаније 𝘚𝘶𝘯 2004. године.[3] Коначно је наследио позицију генералног директора од Скота Мекнелија у априлу 2006. године.[4]

На челу компаније Sun[уреди | уреди извор]

Као генерални директор компаније Sun, он је у великој мери подстакао увођење софтвера отвореног кода и софтвера који се слободно дистрибуирају, посебно настојећи да подстакне примену Sun-овог оперативног система Solaris-а. Касније је у интервјуима и блоговима изјавио да је историјска одлука компаније Sun да престане са употребом Solaris-а на Intel компатибилним x86 рачунарима довела до слабљења хардверских платформи које је једино Solaris могао покренути, а који су били главни извор прихода компаније.

Акције Sun-a достигле су максимум од 26,25 америчких долара 2007. године, непосредно пре него што је приватна фирма KKR уложила 750 милиона долара у уговор о конвертибилном зајму. С обзиром на то да је више од трећине прихода долазило од компанија које пружају финансијске услуге, глобална финансијска криза је веома погодила компанију Sun. Пошто су велики клијенти компаније широм света банкротирали, Шварц је почео да тражи купца за компанију. Овај потез се очигледно косио са жељама оснивача и председника управног одбора Скота Мекнилија, а изазвао је и незадовољство код запослених.

Шварц је 20. априла 2009.[5]закључио аквизицију склопивши уговор о продаји са компанијoм Oracle. Она је била Sun-ов највећи клијент, а цена њене базе података је била вишеструко већа од цене Sun-овог хардвера на ком је складиштена. Према томе, прилагођавањем цена Oracle је могао да утиче на одабир добављача хардвера. Након аквизиције, Oracle је спустио цену базе података на Sun-овом хардверу у покушају да побољша учинак.

Шварц је познат као један од неколицине генералних директора са листе Fortune 500 који је користио блог за комуникацију са јавношћу. Познато је да се залагао за повећање транспарентности у корпоративном свету. Водио је јавну расправу са председником Комисије за хартије од вредности, Кристофером Коксом, око коришћења вебсајтова и блогова за дељење финансијских информација[6] тако да буду у складу са Законом о правичном дељењу информација[7]. Шварц је веровао да је Sun-ов веб-сајт много правичније и ефикасније средство за дељење финансијских информација компаније од скупих, приватних телекомуникационих мрежа које заговарају агенције за рејтинг и часопис Wall Street Journal.

Након компаније Sun[уреди | уреди извор]

Шварц је 04.02.2010. дао оставку на место генералног директора компаније Sun. Његова оставка била је објављена на Твитеру у виду хаику поеме која је гласила: „Финансијска криза/обустављен рад са многим купцима/нема више генералног директора“.[8][9]

Taleo корпорација је 12.08.2010. именовала Шварца за једног од чланова управног одбора. Он је 09.09.2010 најавио оснивање нове команије Picture of Health[10], која је касније променила име у CareZone[11]. Именован је за члана управног одбора компаније Silver Spring Networks 07.04.2011, а годину дана касније, у мају, именован је за члана управног одбора компаније Verifone.

CareZone[уреди | уреди извор]

Компанија CareZone са седиштем у Сан Франциску званично је основана 15. фебруара 2012. године[12][13]. Она омогућава корисницима да на њеном сајту направе централизовано складиште података који се односе на бригу о деци, родитељима или партнерима, и да га заштите шифром. Овај сајт представља лични простор за организовање и приватну сарадњу са појединцима (породицом и помоћницима) који се брину о вољеној особи[12][14]. Корисници могу да пишу дневнике, организују личне податке, чувају документа, и дозволе појединцима строго контролисани приступ тим информацијама. Шварц је изјавио да је основао компанију CareZone за људе попут њега, који истовремено морају да брину о деци и родитељима, а који сматрају да су сајтови друштвених мрежа неподесни (због недостатка приватности или зато што користе пословне моделе који се заснивају на продаји личних података) и недовољно усмерени на бригу о породици[15]. Он је развио CareZone заједно са Волтером Смитом, програмером који је некада радио у компанијама Apple и Microsoft[15].

Идеологија[уреди | уреди извор]

Шварц је заговарао употребу технологије у корист друштва, слично струји или железници, којом се ствара прилика за покретање економског, политичког и друштвеног напретка[16]. У Конгресу Сједињених Америчких Држава, али и широм света, залагао се за прописе који омогућавају појединцима да остваре иста права као и корпорације, а која се тичу заштите и промовисања приватности, слободе говора и интелектуалне својине.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Schwartz, Jonathan I. (January 7, 2007). "Jonathan Schwartz's Blog: Five Things". Santa Clara, California, U.S.: Sun Microsystems. Archived from the original on September 5, 2009. Retrieved February 12, 2017. I was a passenger on a train that crashed outside of Chase, Maryland in 1987. The accident had a profound impact on my life.
  2. ^ Kalin, Sari (June 1996). "PC Expo: Sun buys object developer"; accessed August 25, 2005
  3. ^ Forbes.com profile for Jonathan Schwartz. Accessed on September 25, 2007.
  4. ^ Pimentel, Benjamin (December 15, 2006). "Sun CEO emerges from McNealy's shadow/After 7 months as top exec, Schwartz says the company is expanding its business". The San Francisco Chronicle.
  5. ^ "Oracle to Buy Sun". Oracle Corporation. April 20, 2009. Archived from the original on December 25, 2010. Retrieved February 14, 2011.
  6. ^ „Jonathan Schwartz's Blog: One Small Step for the Blogosphere...”. web.archive.org. 2009-08-03. Приступљено 2023-06-09. 
  7. ^ Regulation Fair Disclosure (на језику: енглески), 2022-01-15, Приступљено 2023-06-09 
  8. ^ Vance, Ashlee (2010-02-04). „Sun's Chief Executive Tweets His Resignation”. Bits Blog (на језику: енглески). Приступљено 2023-06-09. 
  9. ^ „https://twitter.com/OpenJonathan/status/8620937722”. Twitter (на језику: српски). Приступљено 2023-06-09.  Спољашња веза у |title= (помоћ)
  10. ^ „A Picture Emerges | What I Couldn't Say…”. web.archive.org. 2011-01-12. Приступљено 2023-06-09. 
  11. ^ „Jonathan Schwartz: Last days of Sun; unveils startup”. ZDNET (на језику: енглески). Приступљено 2023-06-09. 
  12. ^ а б Hardy, Quentin (2012-11-13). „CareZone, an Anti-Facebook”. Bits Blog (на језику: енглески). Приступљено 2023-06-07. 
  13. ^ Del Castillo, Michael. „Caregiver Startup Says No to Ads”. www.bizjournals.com. Приступљено 2023-06-07. 
  14. ^ McCracken, Harry (2012-02-15). „CareZone, a Private Service for People Who Take Care of People”. Time (на језику: енглески). ISSN 0040-781X. Приступљено 2023-06-07. 
  15. ^ а б Newton, Casey. „Ex-Sun CEO launches CareZone” (на језику: енглески). Приступљено 2023-06-07. 
  16. ^ „Video Highlights from the 49th Annual McKinsey Awards”. 

Чланци[уреди | уреди извор]

  • Markets set free by open source – Financial Times.com September 16, 2008 – Article discusses how the internet and open source allow people to participate directly in broadening economic opportunity, speeding social progress and driving market efficiency.
  • Sun's 'Open'-Door Policy – eWeek March 15, 2008 – Article discusses how the company is leveraging open source to make new enterprise inroads.
  • The 'Warrior' Within Jonathan Schwartz – Article discusses Schwartz' personal history and rise, accessed January 22, 2008
  • Sun CEO Emerges From McNealy's Shadow. – San Francisco Chronicle. December 15, 2006. After 7 months as Sun's top executive, Schwartz says the company is expanding its business.
  • Blogger in Chief – Fortune. October 30, 2006. Jonathan Schwartz discusses his communication priorities as Sun's CEO and the importance of his blog.
  • Sun Promotes Alternate View – Techworld.com. April 11, 2005. Article where Schwartz felt the GPL was being used "as a tool allowing United States businesses to pillage developing countries of their intellectual property."

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • CareZone blog Archived 2012-10-17 at the Wayback Machine
  • What I Couldn't Say… – Schwartz blog on things he couldn't say as Sun CEO.
Preceded by

Scott McNealy

CEO of Sun Microsystems2006 - 2010 Company acquired by Oracle Corporation
Preceded by

Scott McNealy

President of Sun Microsystems

2004 - 2010

Company acquired by Oracle Corporation