Корисник:Danilois2120/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Icy Tower је бесплатна видео игра која је развијена од стране Шведске компаније Free Lunch Design. Игрица је смштена у торњу, где је циљ да играча да скаче са једног спрата на други што је више могуће, без падања. Што играч виши спрат достигне, спратови куле се брже померају надоле, самим тим игрица постаје тежа. Играч свог карактера у игрици контролише уз помоћ карактера на тастатури.

Icy Tower
Danilois2120/песак
Издавач(и)Free Lunch Design
Погон(и)Allegro
ПлатформеPC/MS Windows/Mac OS X
Излазак22.децембар 2001
Дизајнер(и)Johan Peitz
Начин контролеједан играч

Игра[уреди | уреди извор]

Играч отпочиње игру са земље. Како би се попео на торањ, мора да скаче на наредни, виши спрат. То му омогућава карактер на тастатури – spacebar. Када карактер скочи, он може да прође  “кроз” виши спратова, а на њега ће стати када падне са те висине. Када се нађе на вишем спрату може да се помера на његовој површини уз помоћ стрелица на тастатури. Самим померањем  по спрату, играч ствара себи прилику за скакање на следећи спрат. Карактер у игрици може да спадне са спрата на коме се налази уколико се нађе на левој или десној ивици спрата.

Уколико играч направи довољно велики замах, омогућава себи да у једном скоку прескочи неколико спратова пре него што се заустави. Овакви скокови се називају combo.  Ова опција се завршава када играч направи скок који ће га довести до првог следећег спрата или уколико падне са вишег на нижи спрат или ако не успе да направи скок у одређеном временском интервалу, који износи три секунде.

На самом почетку игре, спратови торња су непомични. Када играч стигне до петог спрата, спратови почињу да се померају полако и надоле. Сваких тридесет секунди, спратови се померају се брже и брже и сама игра тера играча да се убрза. Уколико играч пропусти спрат и падне на крај екрана, игра се завршава.

Циљ је да се достигне што је могуће виши спрат и да се сакупи највећи број поена. Поени се добијају на основу највишег спрата који је достигнути и уколико је успео да направи combo.[1]

Торањ има бесконачан број спратова и зато је немогуће достићи највиши спрат[1]. Када се игра заврши, игра остаје сачувана и могуће је њено касније гледање.

Спратови[уреди | уреди извор]

  • Спратови 0 - 99: Камен
  • Спратови 100 - 199: Лед
  • Спратови 200 - 299: Дрво
  • Спратови 300 - 399: Метал
  • Спратови 400 - 499: Жвакаћа гума
  • Спратови 500 - 599: Кост
  • Спратови 600 - 699: Винова лоза
  • Спратови 700 - 799: Цев
  • Спратови 800 - 899: Облак
  • Спратови 900 - 999: Дуга
  • Спратови од1000 и више: Стакло

Најбољи резултати[уреди | уреди извор]

Icy Tower бележи најбоље резултате у табели. Постоје резултати који се препоручују у одредјеним категоријама и укључују највиши резултат, као и највиши спрат али и број остварних combo-а. Играчи такође могу да објаве своје резултате на листи највиших резултата која се може наћи онљан. То може да захтева од играча да понове игру како би потврдили свој резултет. Званична листа ове игре се може наћи на wеб-сајт.[2]

Такође је могуће да се упоређују игре два играча уз помоћ такозване, К-методе. Овај метод представља рекорде оба играча у специфичној категорији Icy Tower-а. На пример, К+ вредност се може представити из рекорда, броја спратова и combo-а. То се може показати из формуле:

Где рекорд, спрат и combo представљају највиши рекорд, највиши спрат и најдуже трајање combo-а; а и б представљау играче који се упоређују.  К+-метод се највише корити приликом онлајн играња.

Историја[уреди | уреди извор]

Free Lounch Desing тим је направио игру помоћу C програмског језика и библиотеке Allegro[1] игре. Њихови дизајнери су били инспирисани игром Xjump, игром за Linux оперативни систем.[3]

Игра прати шема верзионисања софтвера заснована на секвенци. Тренутна верзија је 1.5. Промене у мањем броју означавају да је цела игра промењена, укључујући музику и графику у игрици. Промене у броју који представља број издатих верзија означава унапредјење саме верзије; i.e модификација означава поправљене грешке претходних верзија. Унапређење за игру Icy Tower је пуштена у јавност у али и изван званичног пакета игре.

Ствараоци ове игре задржавају контакт са својим играчима, чија су мишљења како би се омогућио што бољи напредак саме игре[4][5]. Листа најзначајнијих промена укључује:

Листа рекорда:[уреди | уреди извор]

Он је аутомацки генерисан и ажуриран бинарни фајл који садржи информације о рекордима играча у датом времену. То може да буде накнадно убачен на официјалну онлајн листу највиших рекорда.

Понављајући фајлови (1.2)[уреди | уреди извор]

Мали бинарни фајлови садрже снимке саме игре и име играча. Понављање смањује шансу за варање, тако што се мануелно врши модификација и сами фајлови се користе да складиште рекорде самог играча у верзији 1.1. Чување и поновно гледање је побољшано и истовремено је побољшао цео прогам. На пример, омогућено је лакше пријављивање (1.2.1) И премотавање (1.3), такође је могуће организовање различитих критеријума (1.3). Такође је постало могуће да се види напредак трајања реприза, као и имена играча као и аранжман притиснутих дугмића у току прегледанај њихове игре (1.3) и могуће је аутоматско чување када год играч пређе свој лични рекорд (1.4)

Конфигурисано подешавање тастатуре (1.2)[уреди | уреди извор]

Постоји могућност да се дугмићи који су одговорни за кретање карактера персонализују. Касније од верзије 1.3 Icy Tower-a омогућено је прилагођавање дугмића за паузирање игре.

Скраћени спратови(1.3)[уреди | уреди извор]

Ова промена је уметнута како би омогућила да игра буде тежа када се пређе хиљадити спрат. У верзијама Icy Tower-a пре верзије 1.3 где довољно вешт играч је био у могућности да без потешкоћа се попне на спратове који су неколико хиљада удаљени од почетног. И ако је кретање спратова било све брже и брже, то не спречава играча да достигне горе поменути циљ. То је било нешто што није било прижељкивано пошто поновно играње обично траје неколико минута и више.

Уклањање грешки са нематеријалним подовима(1.3)[уреди | уреди извор]

Грешка, познатија као „ghost floor“(под духова) је представљала насумичну грешку у детекцији судара која је спречавала  да карактер падне на њега, која би проузрокавала престанак игре. Та грешка се најчешће дешавала при највећој брзини у игри, то је проузроковало да одређен број играча напусти игру и више је не игра. То је представљало примарни разлог прављења нове верзије- Icy Tower 1.3. Креатори су првобитно планирали да издају у виду надоградње и поправе ову грешку[6], издају је као нову верзију Icy Tower 1.2.2 и дистрибуирају је као надоградњу.[7]

Icy Tower Mobile
Девелопер(и)Xendex Entertainment
Издавач(и)Hands–On Mobile
ПлатформеJava ME
Излазак06.октобар 2008
Дизајнер(и)Johan Peitz

Профил играча(1.4)[уреди | уреди извор]

Уведен је концепт корисничких налога (профила) како би се неколицини играча помогло да играју једну инстанцу игре. Профил садржи одређене јавно доступне податке о достигнућима власника (на пример, њиховим просечним и најбољим резултатима у игри), као и њиховим личним подешавањима и преференцијама игре. Подразумевани профил је такозвани профил за госте.

Подршка за секундарне категорије(1.4)[уреди | уреди извор]

Icy Tower Facebook
Девелопер(и)Free Lunch Design (Muskedunder Interactive)
Издавач(и)Adobe Flash, Facebook Platform
Излазак24.септембар 2008
Дизајнер(и)Johan Peitz

Могућност да ручно променимо подразумеване тежине и брзине игре, као и подразумеване дужине спратова (ова промена је емулирала - у ограниченом степену - функције и опције које су раније биле доступне играчима само уз помоћ специјалних тренера).Резултати постигнути у овако модификованом окружењу, не утичу на стање уграђених листа високих резултата, које само региструју резултате забележене у подразумеваним условима. Ипак, категоријални опсег уграђених листа је проширен; од Icy Tower 1.4 они такође региструју резултате у категоријама које су се раније сматрале секундарним (као што су JS или CC).

Мере против успоравања(1.4)[уреди | уреди извор]

Icy Tower iPhone
Излазак12.новембар 2008
Дизајнер(и)Johan Peitz

Icy Tower  1.4 процењује могућност да је рачунар играча вештачки успорен и бележи резултате ове процене у фајловима за репродукцију. Програм који самосстално функционише и назива се SDbuster (Slowdown Buster) такође је креиран 2007 да побогне у откривању намерног успоравања репризе, програм  израчунава могућност успоравања дате репризе на основу претходно запамћених разлика између понављања снимљених нормалном и смањеном брзином.

Icy Tower Classic
Девелопер(и)Free Lunch Design
Издавач(и)Free Lunch Design
ПлатформеGoogle Play, App Store
Излазак24.мај 2013
Дизајнер(и)Johan Peitz

Мање промене укључују аудио и видео ревизију игре (1.4, 1.5), могућност избора подразумеваног типа пода игре (1.2) и могућност креирања прилагођених ликова игре (1.2). Уведене су и четири нове комбиноване награде: Супер!, Фантастично!, Сјајно! и Нема шансе!, а прагови дужине combo-a за одређене награде су повећани (1.2).

Портови[уреди | уреди извор]

14. марта 2007. године објављено је саопштење за јавност на веб страници Free Lunch Design-а у којем је најављено партнерство између FLD-а и програмера мобилних игара Xendex Entertainment за пренос игре Icy Tower на мобилно окружење [8] . Icy Tower Mobile (ITM) је објављен 6. октобра 2008. Због тадашњих ограничења мобилних платформи, игри је недостајало неколико функција у његовом програму , као што је снимање или дељење реприза и промена ликова у игрици.[9]

24. септембра 2009. године  објављена је игра Free Lunch Design под називом Icy Tower Facebook (ITFB), развијена на Adobe Flash платформи у оквиру развојног оквира Фејзбук веб странице за друштвено умрежавање.[10] Омогућава играчима да дају прилику да играју. упореди своје резултате са резултатима својих пријатеља у оквиру Фејзбук система. Играчи такође могу персонализовати своје аватаре у игри и откључати додатне нивое игре (такозване куле) који одговарају различитим стиловима игре у компјутерској  верзији Icy Tower -а тако што ће их заменити за новчиће, виртуелну валуту игре.

У новембру 2012. званичан наставак Icy Tower -а, Icy Tower 2, објављен је за  IOS и Андроид. Продуцент процењује да је 23. новембра 2012. број преузимања Icy Tower 2 прешао милион. Постоје и незванични Icy Tower портови које је развио неко од играча  за конзоле Nintendo DS [11] и PlayStation Portable [12].

Одзив[уреди | уреди извор]

Icy Tower  се рагнгирала високо на „Most Popular“ листи на „PC games“ секције на софтверској библијотеци сајта Download.com. Просечан број преузимања био је „више од 20,000“ у 2006, резултирајући са више од пет милиона до 2009. године[13][14]. Укупни број преузимања је процењен на преко једнаест милона у 2008. години.[15] У погледу на број сајтова посвећених игрици, најпопуларнија је у: Чешкој, Немачкој и Пољској[16]. Велики број играча ајси.. је из земаља Средње Европе[2][17]. Према Johan Peitz-у, аутору игре, главни разлог популарности игре је то што дозвољава да се играчи такмиче у неколико различитих категорија, као на пример у досзтизању виших спратова и већих броја поена.[18]

Онлајн Icy Tower заједнице омогућавају њиховим члановима да размењују своје најбоље резултате, снимке игре, и коментаре о игри и њеном доживљају. Такође, играчи се често такмиче међу собом на онлајн такмичењима. Icy Tower турнири се обично састоје из неколико рунди од којих свака траје један или више дана. У свакој рунди од такмичара се захтева да сниме један или више покушаја са резултатом у одређеној категорији игре.[19] [20][21]Играчи су такође организовали састанке уживо, који су се одржали у Краскову и Варшави у Пољској и у Прагу у Чешкој.[22][23][24]

Маја 30.2007. објављен је званични веб сајт Icy Tower-а вођен од стране by Free Lunch Design-а под доменом icytower.­freelunchdesign.­com. Јуна 4.2009. на дан изласка верзије Icy Tower 1.4 отворен је још један сајт на домену icytower.com.

Додаци[уреди | уреди извор]

Унутрашња струкура Icy Tower-а дозвољава промене на лику, музици, звучним ефектима и игри уз помоћ преузимања инсталације додатног фајла.[25]

Од верзије 1.2, у игри је омогућено коришћење модела за прављење произвољног карактера који се могу користити уместо три карактера који су већ подразумевана у игри.[26] Нови карактер прави се уз помоћ направљеног имиџ фајал одређене структуре, који садрже различите перспективе потребне да би се карактер анимирао. Такође је могуће направити комплексније додатке користећи WAV фајлове, који би измењнили музичке теме и звук саме игре.

Алати[уреди | уреди извор]

Постоји низ алата који помажу играчима да тренирају, промене физику игре или анализирају сопствене резултате.

Verzija Ime Opis
1.2.1 Solid Floor Мод игре који чини кораке потпуно чврстим, тј. немогућим да се прође одозго и одоздо. У оригиналној игри, могуће је проћи кроз спратове одоздо, али не и одозго.
1.3.1
1.3.1 Sparse Floor Мод игре који узрокује да се сваки други спрат уклони са торња.
1.3.1 Icy Tower Trainer Тренинг са опцијама као што су замрзавање сата и промена резултата на било коју вредност.
1.3.1 Icy Tower Floor Controller Могућност модификацију дужине подова у игри, такође назван као ITFC.
1.3.1 Icy Tower Initial Speed Changer Могућност промене брзине кретања екрана на почетку игре, такође назван као ISC.
из 1.2 ITRCHECK Алат који анализира датотеке за репродукцију и упоређује резултате забележене у њиховом заглављу са стварним резултатима према њиховом садржају. У верзији 1.4, ITRCHECK је интегрисан у игру. Такође познат као ITR Checker.
из 1.3
из 1.4
All K+ Calculator Програм који обезбеђује графички интерфејс који олакшава упоређивање играча користећи К+ метод.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „(Reamed "Icy Tower v1.4").Free Lunch Design. Icy Tower (PC) (1.4 ed.).”. 
  2. ^ а б „Icy Tower - The Ultimate Challenge”. web.archive.org. 2007-07-03. Приступљено 2022-05-13. 
  3. ^ „CURE”. web.archive.org. 2007-02-11. Приступљено 2022-05-13. 
  4. ^ „IT In Multiplayer? (NETWORK) Yes or NOT AT all?”. Приступљено 2022-05-13. 
  5. ^ „"A new version?". Приступљено 2022-05-13. 
  6. ^ „"The needs of the one - or the many?". Sleeping Eggplant. Archived from the original”. web.archive.org. 2011-07-16. Приступљено 2022-05-15. 
  7. ^ „Forum Icy.pl :: Zobacz temat - Patch 1.2.2 beta (przysze Icy Tower 1.3)”. forum.icy.pl. Приступљено 2022-05-15. 
  8. ^ „ПДФ” (PDF). Приступљено 15. 05. 2022. 
  9. ^ „интервју са креаторима Icy Tower Mobile - Xendex”. Приступљено 2022-05-15. 
  10. ^ „Коначно је овде: Icy Tower за Фејзбук! Игра је ограничена на 5000 играча током почетне фазе тестирања, тако да одмах затражите своје место!”. Приступљено 2022-05-15. 
  11. ^ Преносим IT у DS. Приступљено 2022-05-15. 
  12. ^ „Downloads / LUA-Spiele / LUA Icy Tower v0.6 :: PSPSource.de”. web.archive.org. 2012-03-02. Приступљено 2022-05-15. 
  13. ^ ВЕСТИ: Icy Tower се пење на топ-листе. 
  14. ^ „Спецификације Icy Tower и спецификације Arcade Game”. 
  15. ^ „Handsonmobile”. Приступљено 2022-05-15. 
  16. ^ „Icy Tower - The Ultimate Challenge”. web.archive.org. 2008-02-01. Приступљено 2022-05-15. 
  17. ^ „"Icy Tower Highscore List". web.archive.org. 2008-02-01. Приступљено 2022-05-15. 
  18. ^ „Jonas Kyratzes”. web.archive.org. 2007-01-07. Приступљено 2022-05-15. 
  19. ^ „"Holiday 2003 Icy Tower Contest - Win a copy of Call of Duty". 
  20. ^ „"2nd Annual Icy Tower Holiday Contest - 2004". 
  21. ^ „"ICY TOWER NATIONS CUP 2006". 
  22. ^ „"Icy.pl board users meeting - Cracow, 15.07.06". 
  23. ^ „"Icy Tower players meeting - Warsaw, 05.07.08". 
  24. ^ „"Icy Tower players meeting - Warsaw, 28.08.10". 
  25. ^ „"Mods for Icy Tower 1.4". 
  26. ^ „Free Lunch Design. Icy Tower (PC) (1.4 ed.). (Readme file named "Icy Tower custom characters").”. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]