Корисник:DavidNRT7620/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Преостало Време
Жанрнаучна фантастика
ТворацЕндру Никол
РежијаЕндру Никол
СценариоЕндру Никол
ПродуцентЕндру Никол
Главне улогеАманда Сајфред
Џастин Тимберлејк
Алекс Петифер
Килијан Марфи
МузикаКрег Армстронг
СценографStrike Entertainment
МонтажаЗек Стенберг
Продуцентска
кућа
20th Century Fox
New Regency
Година2011.
Трајање109 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет40 милиона долара
Зарада174 милиона долара

Преостало Време (енгл. In Time) је амерички научнофантастични акциони филм из 2011. који је написао, режирао и продуцирао Ендру Никол. Аманда Сајфред и Џастин Тимберлејк у главним улогама глуме становнике друштва у којем људи престају да старе са 25 година. Уместо да се користи новац као валута, нови економски систем користи време као валуту, а свака особа има сат на руци који одбројава колико дуго могу живети. У главним улогама су и Килијан Марфи, Винсент Картајзер, Оливија Вајлд, Мет Бомер, Џони Галеки и Алекс Петифер. Филм је објављен 28. октобра 2011. године.

Радња[уреди | уреди извор]

Године 2169. људи су генетски модификовани да престану да старе на свој 25. рођендан, када почиње једногодишње одбројавање на њиховој подлактици. Када достигне нулу, особа "истекне" и одмах умире. Време је тако постало универзална валута, пренета директно између људи или ускладиштена у „временским капсулама“. Постоји неколико главних области које се називају временске зоне; Дејтон је најсиромашнији, „гето“ производње, где људи ретко имају више од 24 сата на свом сату, док у Њу Гриничу људи имају довољно времена да у суштини буду бесмртни.

Вил Салас, 28-годишњи радник фабрике у Дејтону, живи са својом 50-годишњом мајком Рејчел. Једне ноћи, он спашава пијаног 105-годишњег човека по имену Хенри Хамилтон од 75-годишњег Фортиса и његових Минутмена, групе насилника који другима краду време. На тајној локацији, Хамилтон, који има 116 година на свом сату, али је уморан од живота, открива Вилу да људи из Њу Гринича већину времена гомилају док стално повећавају цене да би сиромашнији људи умирали. Следећег дана, он преноси све осим пет минута свог времена на успаваног Вила, а затим истекне падањем са моста пре него што Вил успе да га заустави. Рејмонд Леон, 75-годишњи вођа јединице временских чувара, који су налик полицији, погрешно претпоставља да је Вил опљачкао и убио Хамилтона.

Вил посећује свог пријатеља Борела, који га упозорава колико је небезбедно имати толико времена у Дејтону, те му Вил даје десет година, по једну за сваку годину њиховог пријатељства, пре него што се нађе са својом мајком да заједно оду у Њу Гринич. Међутим, цена превоза у градском аутобусу је порасла са једног на два сата, а Рејчел, која је искористила све осим 90 минута свог времена да отплати дводневни кредит, нема довољно времена за аутобуску карту да се врати у Дејтон. Безбрижни возач је присиљава да трчи до Дејтона, али она стиже неколико секунди прекасно да би је Вил спасио и време јој истиче у његовом наручју. Сломљеног срца и љут, Вил се заклиње да ће се осветити за смрт своје мајке узимајући људима из Њу Гринича све што имају.

У Њу Гриничу, Вил упознаје 110-годишњег бизнисмена Филипа Вајса и његову 27-годишњу ћерку Силвију у казину. Док игра покер, Вилу је време скоро истекло, али на крају осваја миленијум у беспрекорном коцкању. Силвија га позива на забаву, а Вил купује нови спортски аутомобил и вози се до тамо. Рејмонд долази и хапси Вила, који инсистира на својој невиности у Хамилтоновој смрти. Уместо да Рејмонд покуша да докаже Вилову кривицу, он конфискује све осим два сата Виловог времена, објашњавајући да то не припада Дејтону.

Вил бежи, одводећи Силвију у Дејтон као таоца, али Фортисова банда их хвата у заседи, одузимајући им већину времена и остављајући им по 30 минута. Вил покушава да добије мало времена од Борела, али његова супруга Грета у сузама објашњава да се он напио до смрти. Вил и Силвија успевају да добију свако по дан продајом Силвијиних минђуша. Вил позива Вајса и захтева 1.000-годишњу откупнину која ће бити уплаћена у временску банку за очајнике. Када Вајс одбије, Вил ипак пушта Силвију. Рејмонд проналази Вила, али му Силвија пуца у руку. Вил даје Рејмонду времена да преживи довољно дуго да га његов тим пронађе, а затим му украде ауто.

Сада посвећени окончању система, Вил и Силвија пљачкају Вајсове временске банке, дајући додатне временске капсуле људима којима је то потребно, али убрзо схватају да не могу ништа значајно да промене, јер цене све брже расту да би надокнадиле додатно време. Фортисова банда их поново хвата у заседи, али Вил успева да узме све време које је Фортис имао у мечу обарања руку и упуца све чланове његове банде. Он и Силвија тада одлучују да опљачкају Вајсов трезор где се налази капсула са 1.000.000 година. Рејмонд их јури назад до Дејтона, али не успева да их спречи да поделе украдено време; Рејмонду је време истекло, пошто је заборавио да преузме своју дневницу. Вилу и Силвији је време скоро истекло, али преживљавају узимајући Рејмондову плату.

Телевизијске вести показују да се фабрике у Дејтону затварају јер сви имају довољно времена и напуштају посао. Видевши последице своје опсесије овим паром, Рејмондов колега Џегер наређује временским чуварима да се врате кући. Вил и Силвија напредују до већих банака, и даље покушавајући да сруше систем.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Џастин Тимберлејк Вил Салас
Аманда Сајфред Силвија Вајс
Килијан Марфи Рејмонд Леон
Алекс Петифер Фортис
Винсент Картајзер Филип Вајс
Оливија Вајлд Рејчел Салас
Мет Бомер Хенри Хамилтон
Џони Галеки Борел
Колинс Пени Џегер
Итан Пек Константин
Јаја ДаКоста Грета
Рејчел Робертс Карера
Огуст Емерсон Леви
Саша Пивоварова Клара Вајс
Џеси Ли Софер Веб
Бела Хиткоут Мишел Вајс
Тоби Хемингвеј Корс
Мелиса Ордвеј Лејла
Џесика Паркер Кенеди Едуарда
Кристоф Сендерс Никсон
Џеф Старон Орис
Мет О'Лери Моузер
Ник Лашавеј Екмен
Реј Сантиаго Викта
Крис Лемх Маркус
Лаура Ешли Семјуелс Сагита

Продукција[уреди | уреди извор]

Пре него што је филм добио наслов Преостало време, коришћени су називи Сада и Бесмртан. 12. јула 2010. објављено је да је Аманди Сајфред понуђена главна улога. 27. јула 2010. потврђено је да је Џастину Тимберлејку понуђена главна улога. Дана 9. августа 2010, потврђено је да се и Килијан Марфи придружио глумачкој екипи.

Прве фотографије са сета објављене су 28. октобра 2010.[1] 20th Century Fox и New Regency дистрибуирали су филм, а продуцираo га је Strike Entertainment Марка Абрахама и Ерика Њумена.[2]

У интервјуу са Кристофером Таплијем из In Contention-а, Роџер Дикинс је изјавио да ће снимати филм у дигиталном формату, што ово чини првим филмом који је снимљен у дигиталном формату од стране ветерана кинематографије.[3]

Дејтонске сцене су снимане првенствено у четвртима Скид Роу и Бојл Хајтс у Лос Анђелесу, док су сцене Њу Гринича снимане првенствено у Сенчри Ситију, Бел Еру и Малибуу. Иако називи гето зоне и богате зоне одражавају Дејтон и Гринич, мапе које користе временски чувари су карте Лос Анђелеса.

За ретрофутуристичко окружење, добављачи возила у производњи су саставили флоту аутомобила и камиона са складишта половних аутомобила и депонија. Иако су стари Цитроен ДС 21 и Кадилак Севиља главни, у центру пажње је и флота наизглед беспрекорних Доџ Челенџера и Линколн Континентала. Богата вожња у високом сјају Линколна, који су сви изгланцани, спуштени и опремљени великим диск точковима на нископрофилној гуми. Доџ су полицијски аутомобили чувара времена. И они су изгланцани и споља прилагођени, са решеткама са предње и задње стране које покривају светла, и гумама ниског профила са диск точковима. За контраст Линколна, фарба је мат црна. Танка полицијска светлосна трака је уграђена изнутра, иза ветробранског стакла.

Употреба ретрофутуризма је један од многих елемената које филм дели са Николовим ранијим делом, Гатака; Сам Никол га је описао као "дете копиле из Гатаке".[4] Овај филм такође приказује винтиџ аутомобиле на електрични погон (посебно Ровер П6 и поново Цитроен ДС), као и зграде неодређене старости. Гатака се такође бави урођеним неједнакостима (иако у овом случају генетским, а не дуговечним) и такође има лика који настоји да пређе границу коју би његово право по рођењу требало да му пориче. Слично томе, службеници за спровођење закона га прогоне након што је погрешно идентификован да је починио убиство.

Тужба за ауторска права[уреди | уреди извор]

Дана 15. септембра 2011, према Холивуд Репортер-у, адвокати су поднели тужбу у име писца спекулативне фантастике Харлана Елисона да је радња филма заснована на његовој краткој причи из 1965. године „'Покај се, Харлекине!' Рекао је Тиктокмен”.

Тужба, у којој се помињу New Regency, редитељ Ендру Никол и бројни анонимни Џон Доови, изгледа да заснива своју тврдњу на сличности да се и завршени филм и Елисонова прича тичу дистопијске будућности у којој људи имају одређено време за живот који може бити опозван, под одређеним околностима, од стране признатог ауторитета познатог као временски чувар. У почетку је тужба захтевала забрану објављивања филма;[5] међутим, Елисон је касније променио своју тужбу да би уместо тога тражио кредит на екрану[6] пре него што је на крају одустао од тужбе, при чему су обе стране објавиле следећу заједничку изјаву: „Након што је видео филм Преостало Време, Харлан Елисон је одлучио да добровољно одбаци оптужбу. Ни плаћање ни кредит на екрану није обећан нити дат Харлану Елисону. Стране желе једна другој добро, и немају даље коментаре о овом питању."[7]

Слични радови[уреди | уреди извор]

Серија Приче Сутрашњице из 1952. године имала је епизоду „Време за одлазак“ (епизода 29),[8] у којој ванземаљци из друге галаксије, који су научили да користе време као валуту, постављају „временску банку“ на Земљи. Ванземаљци моле Земаљске клијенте да уложе део свог времена у банку како би зарадили камату у виду продуженог живота. Међутим, ванземаљци користе рупу у уговору са својим муштеријама да им одузму све време, остављајући Земљане мртве. У краткој причи Харлана Елисона из 1965. „'Покај се, Харлекине!' Рекао је Тиктокмен”, злочин кашњења кажњавају сразмерним временским периодом који се „опозива“ из живота. Крајња последица је да вам понестане времена и будете „искључени“. Ово ради главни временски чувар, или "Тиктокмен".

Многи елементи филма Преостало Време могу се наћи у кратком филму Цена Живота из 1987. године,[9] који је снимио Chanticleer Films. Његова основна премиса и прича су толико слични да је Преостало Време назван непризнатом обновом ранијег филма. Цена Живота је био 38-минутни кратки филм (прича Стивена Толкина и Мишела Монтоа) у којем је временски рачун физички повезан са сваком бебом при рођењу, са аутоматском смрћу када равнотежа падне на нулу. Елитна виша класа је приказана како живи стотинама година или више. Протагониста добија одређено време као дете, а као дечак додаје дане и године свом временском рачуну купујући драгоцености од људи и продавајући их посетиоцима из богате зоне. Након што му сестра умре након што је прокоцкала своје време, протагониста (сада младић) креће на пут у зону „Старих“ како би спасио живот својој мајци, којој (буквално) понестаје време. Он стиже тамо и упознаје прелепу старију жену која га укључује у бесмртни начин живота.

Роман и филм Логаново Бекство (1976) приказују свет у коме су сви уништени када напуне 30 година у филму или 21 у књизи. Антагонисти су Пешчани људи који лове Тркаче покушавајући да избегну уништење.[10]

Кратки цртани филм о времену Дејвида Фирта из 2008. такође има исти концепт продаје времена за новчану добит.[11]

Одзив[уреди | уреди извор]

Критички одговор[уреди | уреди извор]

Преостало Време је добио различите критике критичара. Агрегатор рецензија Rotten Tomatoes извештава да је 37% од 172 критичара дало позитивну рецензију филму, са просечном оценом од 5,26/10. Консензус веб-сајта гласи: „Интригантна премиса и привлачна глумачка екипа филма Преостало Време лако су надјачани тупим, тешким приповедањем“.[12] Metacritic, који додељује просечну оцену од 100 критика, даје филму оцену 53 на основу 36 рецензија. Анкете CinemaScore-а су показале да је просечна оцена коју су филмски гледаоци дали филму „Б минус” на скали од А+ до Ф.[13] Роџер Еберт је филму дао позитивну рецензију са 3 звездице од 4, напомињући да је „премиса проклето интригантна“, али „велики део овог филма је састављен од стандардних елемената“.[14] Хенри Барнс је приметио да је Вил "један од 99%" и назива лика "Ролекс Робин Худом".[15]

Зарада[уреди | уреди извор]

Преостало Време је зарадио 12 милиона долара првог викенда, дебитујући на трећем месту иза Мачка у чизмама и Паранормалне активности 3. Филм је касније изгубио популарност током 14 приказивања на благајнама за викенд. Филм је на крају зарадио преко 37,5 милиона долара у САД и 136,4 милиона долара на међународном нивоу за укупно 173,9 милиона долара широм света.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Timberlake and Seyfried Spotted Filming Their New Thriller”. ComingSoon.net. 2010-10-28. Приступљено 2022-05-15. 
  2. ^ „Justin Timberlake, Cillian Murphy in Talks to Join 'I'm.mortal' (на језику: енглески). 2010-08-09. Приступљено 2022-05-15. 
  3. ^ „http://www.incontention.com/2010/12/22/tech-support-interview-true-grit-cinematographer-roger-deakins/”. www.incontention.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15.  Спољашња веза у |title= (помоћ)
  4. ^ Capps, Robert. „Director Calls In Time 'Bastard Child of Gattaca'. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2022-05-15. 
  5. ^ Gardner, Eriq; Gardner, Eriq (2011-09-15). „Harlan Ellison Sues Claiming Fox’s ‘In Time’ Rips Off Sci-Fi Story (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  6. ^ „Ellison wants ‘In Time’ concessions — only asks for credit? – Frankly My Dear – Orlando Sentinel”. web.archive.org. 2013-02-13. Приступљено 2022-05-15. 
  7. ^ „Ellison drops lawsuit after watching In Time”. Sci-Fi Storm (на језику: енглески). 2011-12-01. Приступљено 2022-05-15. 
  8. ^ Time to Go, 1952, Приступљено 2022-05-15 
  9. ^ The Price of Life (1987) (на језику: енглески), Приступљено 2022-05-15 
  10. ^ „In Time (2011) -vs- Logan’s Run (1976) | Movie Smackdown!®”. web.archive.org. 2011-11-04. Приступљено 2022-05-15. 
  11. ^ „David Firth : A Short Cartoon about Time | Ghostarchive”. ghostarchive.org. Приступљено 2022-05-15. 
  12. ^ In Time (на језику: енглески), Приступљено 2022-05-15 
  13. ^ Finke, Nikki; Finke, Nikki (2011-10-30). „Snow Ices Box Office: 'Puss In Boots' #1, 'Paranormal' #2, 'In Time' #3, 'Rum Diary' #4”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  14. ^ Ebert, Roger. „In Time movie review & film summary (2011) | Roger Ebert”. https://www.rogerebert.com/ (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15.  Спољашња веза у |website= (помоћ)
  15. ^ „In Time – review”. the Guardian (на језику: енглески). 2011-11-04. Приступљено 2022-05-15. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]