Корисник:Domatrios/Троја

С Википедије, слободне енциклопедије

Будући оквирни садржај теме:

Једна од локализација знамените Троје је око Хелеспонта или Дарданела прозваних по Дарданцима, оснивачима Троје (за Хелеспонт уосталом такође постоји неколико суштински различитих локација). Управо зато је Xајнрих Шлиман дао нађеном граду име "Троја". Осим тога, у традиционалној верзији се сматра да је Троја била дефинитивно разрушена у ХП-ХШ веку пне. [Е. Бикерман: Хронологија старе ере, 1975]. Али у Средњем веку је заслужену славу имала позната италијанска Троја, која постоји до наших дана [Ф. Грегоровијус: Историја града Рима у средњем веку, 1912]. To je чувени средњовековни град, моћна тврђава, која је играла важну улогу у многим средњовековним италијанским ратовима, а особито у чувеном рату у XIII веку. Фотографије раскошних тројанских храмова (и данас активних) дате су на пример у [Грегоровијус].

Сем тога, о Троји као о постојећем средњовековном граду говоре и византијски историчари:

  • Никита Хонијат [Никита Хонијат: Историја владавине Јана Комнина (1186-1206) 1862, том 5, стр. 360],
  • Никифор Григора [Римска историја до пада Константинопоља, 1862].
  • Тит Ливије прича, да су се "преживели Тројанци ускоро после пада Троје искрцали у Италији и место где су се они први пут искрцали назива се Троја, а одатле и област носи име Тројанска... Енеја... је био одбачен на Сицилију, а после Сицилије пристао је са својим бродовима у Лоранској области. И то се место такође зове Троја" [Римска историја од оснивања града, т. 1, књ. 1, бр. 1, ].

Неки средњовековни историчари су идентификовали Троју са Јерусалимом, например [Роман о Александру Великом, Александрида, Стара српска књижевност, стр. 88, 235, 162, 207]. To наравно збуњује савремене коментаторе: "Сама Хомерова књига се мало неочекивано претворила (у средњовековном тексту приликом описа доласка Александра у Троју )... у књигу 'о разарању Јерусалима од почетка до краја' "[Александрида]. Ана Комнина, говорећи о Итаки, постојбини Хомеровог Одисеја, неочекивано за нас изјављује: "Видите ово острво Итаку: на њему je y давнини био изграђен древни град, назван Јерусалим..." [О Алексеју Комнину]. У вези са тим подсетимо да је други назив Троје Илион, а други назив Јерусалима - Елиа-Капитолина. Дакле, у називима оба града присутан је исти термин Илион - Елиа.

  • Јевсевије Кесаријски Памфил: "Невелике фригијске градове Петузу и Тимион називао је он (Монтан ) Јерусалимом (!)...". To означава да је термин "јерусалим" (један од његових превода - град мира - ) термин примењиван за разне градове.

Б. Низе: "Сматрало се да су Рим, као и многе италске градове, основали грчки и тројански хероји, долутали овамо после рушења Троје, о чему су постојала врло разнолика предања. По најстаријем од њих, које се појавило још почетком IV века пре Христа код Геланика и Дамаста, а касније код Аристотела, град су основали Енеј и Одисеј, и назвали га по имену Тројанке Роме... По другом предању, град је добио име по Рому, сину Одисеја и Кирке" [Преглед римске историје и источника, 1908]. Ова се верзија за око 500 година разилази од данас прихваћене.


Дубровчанин Иван Гундулић певао је о славној Троји:

"При мору управ српски'ех страна,у пржинах пуста жала лежи Троја укопана,

од грчкога огња пала; славна Троја, ка је свиме његда Истоком господила,..."

Лорд Бајрон (1788-1824) рекао је:

"Не зна се мјесто гдје бјеше света Троја, нит' осташе трагови њезине славе!"

У Вергилијевој Енејиди (19. вијек прије нове ере) стоји:

"Тројанци, не вјерујте коњу!"