Корисник:Nemanja0807/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Гран Туризмо
Жанрбиографски

спортски

драма
ТворацНил Бламкамп
РежијаНил Блaмкамп
СценариоЏејсон Хол

Зaк Бејлин

Алекс Це
Главне улогеДејвид Харбор,

Орландо Блум, Арчи Мадекв, Дарен Барнет, Џери Халивел Хорнер,

Џимон Хaнсу
МузикаЛорн Балфе, Ендру Кавчински
Година2023.
Трајање134 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески

„Гран Туризмо” је амерички биографски спортски драмски филм из 2023. године, који је режирао Неил Бламкамп према сценарију Џејсона Хола и Зака Бејлина. Продукција су Columbia Pictures, Play Station Productions и 2.0 Entertainment. Филм је заснован на серији симулацијских видео игара за тркање истог назива коју је развио Polyphony Digital. Прича истиниту причу о британском тинејџеру Џану Марденбороу, тинејџеру који је играо Гран Турисмо и постао професионални тркач аутомобила. У филму глуми Арчи Мадекв као Марденбороу, уз Дејвида Харбора, Орланда Блума, Дарена Барнета, Џери Халивел Хорнер и Џимона Хансуа.[1]

Развој филма базираног на игри Гран Туризмо је објављен у јулу 2013. године, при чему су Мајкл Де Лука и Дана Брунети били продуценти, а сценарио је написао Алекс Це. Џозеф Косињски је био постављен за режисера филма у јуну 2015. године према новом сценарију Џона и Ериха Хебнера. Међутим, верзија Косинског више није напредовала од фебруара 2018. У мају 2022. године је најављено да је филм поново у развоју, са Бломкампом постављеним за редитеља у јуну. Главна глумачка постава је најављена у септембру 2022. године, док су се други глумци придружили у новембру. Снимање је почело у Мађарској истог месеца и завршено у децембру. Музику за филм компоновали су Лорн Балфе и Ендру Кавчински.

Гран Туризмо је премијерно приказан на стази Spa-Franchorchamps у Белгији 30. јула 2023. године, а приказивање у биоскопима у Сједињеним Америчким Државама је започело 25. августа 2023. године, под окриљем Sony Pictures Releasing. Зарадио је 122 милиона долара широм света уз буџет од 60 милиона долара и добио је позитивне критике од стране критичара, који су похвалили режију Бломкампа и тркачке секвенце, али су критиковали сценарио и употребу Марденбороувог судара на стази Nürburgring Nordschleife као главни елемент.

Радња[уреди | уреди извор]

Након презентације од стране маркетинг менаџера Денија Мура, Нисан оснива ГТ Академију како би регрутовали веште играче тркачког симулатора Гран Туризмо и претворили их у праве тркаче. Дени ангажује бившег возача који је постао механичар Џека Салтера да обучи играче. Џек првобитно одбија понуду, али је прихвата након што се уморио од ароганције возача његовог тима, Никласа Цапе. У међувремену, Џан Марденбороу, тинејџер из Кардифа који игра компјутерске игре, сања о томе да постане тркач, упркос противљењу свог оца бившег фудбалера, Стива.

Једног дана, Џан сазнаје да испуњава услове да се придружи ГТ Академији након постављања рекордног времена. Вече пре своје трке, Џан и његов брат Коби су позвани на журку, где се Џану допадне једна девојка, Одри. Међутим, полиција стиже, и Џан и Коби су ухваћени. За казну, Џан одлази да ради код свог оца сутрадан, али раније одлази како би учествовао у квалификационој трци, коју осваја, и осваја место у ГТ Академији.

На кампу академије, Џек ставља такмичаре на тест у различитим задацима, кроз које се број такмичара са десет смањује на пет. Током тестова, Џан оставља јак утисак на Џека својим знањем након што тврди да је несрећа изазвана тиме што су кочнице на његовом аутомобилу биле неисправне, што касније аналитичари потврђују као тачно. Преосталих пет такмичара такмичи се у финалној трци како би се одредило ко ће представљати Нисан. Џан тесно побеђује у трци против америчког такмичара Метија Дејвиса, али Дени инсистира да Мети треба бити изабран као представник због његове боље медијских способности. Међутим, на инсистирање Џека, изабран је Џан.

Џану је речено да ће, ако заврши барем четврти у било којој од серије квалификационих трка, зарадити професионалну лиценцу и уговор са Нисаном. На својој првој професионалној трци у Аустрији, завршава последњи након што га Николас изгура са стазе, и упркос побољшању током наредних неколико трка, не завршава претпоследњу трку у Шпанији. Путује у Дубаи на своју последњу квалификациону трку, током које Николас изазива несрећу, а Џан и поред оштећења аутомобила, завршава на четвртом месту и осваја своју лиценцу. Затим путује у Токио са Денијем и Џеком да потпише уговор, а свој бонус за потписивање уговора користи како би повео и Одри са собом.

Џанова прва трка након потписивања уговора је на стази Nürburgring Nordschleife. Почиње трку добро и одржава високу позицију све док се предњи део његовог аутомобила не подигне у ваздух у кривини Flugplatz, ударајући у ограду и лансирајући се у гомилу гледалаца. Џан је превезен хеликоптером у Медицински центар Нирбергринга и док је у болници сазнаје да је један гледалац погинуо у несрећи, што га страшно потреса. Када Џан одбија да се врати тркању и криви себе за смрт гледаоца, Џек га враћа на стазу. Открива да је био укључен у фаталну несрећу на 24 часа Ле Мана, што је довело до смрти колеге возача и касније Џекове тркачке пензијe. Подстиче Џана да се врати тркању. Истрага ослобађа Џана сваке кривице, али професионални возачи се окрећу против возача симулатора. Као одговор, Дени одлучује да тим возача симулатора треба да се такмичи на Ле Ману и заврши на постољу како би доказали своју компетентност.

Дени регрутује Метија и колегу учесника ГТ Академије Антонија Круза да чине трочлани тим возача заједно са Џаном. На дан трке, Џанов отац се извињава што није првобитно подржавао његову страст према тркању. Рано током трке, Џан је уздрман након што један од такмичара излети из стазе и запали се, али га Џек охрабрује током његове прве смене пуштајући песме Songbird и Orinoco Flow преко радија у аутомобилу, које је Џан раније користио као мотивациону музику током тренинга. Мети и Антонио завршавају своје прве смене без проблема, али овај други је раније позван из последње сесије због грчева. Један шраф точка пада са аутомобила током заустављања у боксу, што доводи до тога да Џан изгуби неколико позиција. Одступа од стандардних линија тркања и користи линије које је научио играјући видео игру како би повратио своју позицију, при том обарајући рекорд круга. У последњем кругу, Џан се такмичи против Никласа, и успева да заврши испrед на последњем правцу и осваја треће место и постоље за Нисан.

На крају, приказан је прави Џан Марденбороу, који је учествовао у преко 200 трка и био свој сопствени двојник у тркачким сценама у филму.

Улоге[уреди | уреди извор]

  • Арчи Мадекв као Џан Марденбороу, младић који ради у продавници и фан Гран Туризмо видео игре који жели да постане професионални тркач.
  • Џан Марденбороу такође тумачи себе, служећи као двојник за акционе сцене.
  • Дејвид Харбоур као Џек Салтер, бивши професионални тркач који постаје механичар и Џанов тренер у ГТ Академији.
  • Орландо Блум као Дени Мур, маркетинг менаџер у Нисану.
  • Такехиро Хира као Казунори Јамаучи, креатор Гран Турисма.
  • Прави Јамаучи се појављује као суши мајстор у Токију.
  • Дарен Барнет као Мети Дејвис, један од најбољих возача ГТ Академије и Џанов ривал, касније и његов сувозач на Ле Ману.
  • Џери Халивел-Хорнер као Лесли Марденбороу, Џанова мајка.
  • Џимон Хансу као Стив Марденбороу, бивши фудбалер који је постао рудар и Џанов отац.
  • Јоша Страдовски као Николас Цапа, непромишљени и подмукли Џанов ривал.
  • Даниел Пуиг као Коби Марденбороу, Џанов брат.
  • Мејв Кортијер-Лили као Одри, Џанова девојка.
  • Пепе Баросо као Антонио Круз, шпански похађач ГТ Академије, један од Џанових пријатеља и сувозач на Ле Ману. Заснован на Лукасу Ордонезу.
  • Емелија Хартфод као Лија Вега, америчка похађачица ГТ Академије и кандидаткиња за трку.
  • Санг Хјон Ли као Џу-Хван Ли, корејски похађач ГТ Академије и кандидат за трку.
  • Макс Мундт као Клаус Хофман, немачки похађач ГТ Академије и кандидат за трку.
  • Маријано Гонзалес као Хенри Евас, аргентински похађач ГТ Академије.
  • Харки Бамбра као Ави Бат, британско-индијски похађач ГТ Академије.
  • Линдзи Патисон као Кло Мекормик, британска похађачица ГТ Академије и кандидаткиња за трку.
  • Тео Кристин као Марцел Дуран, француски похађач ГТ Академије и кандидат за трку.
  • Најал Макшеа као Фредерик Шулин, професионални тркач и Џанов ривал.
  • Џејми Кена као Џек Мен Џоунс, члан Џанове пит екипе.
  • Томас Кретшман као Патрис Цапа, Николасов отац.
  • Ричард Кембриџ као Феликс, механичар.
  • Нихил Пармар као Персол, један од Џанових пријатеља из видео играонице где се тркао.

Продукција[уреди | уреди извор]

Развој[уреди | уреди извор]

У јулу 2013. године, најављено је да Sony Pictures развија филм о Гран Туризму, са Мајклом Де Луком и Даном Брунети као продуцентима[2] и сценаријем који је написао Алекс Це.[3] Године 2015, Џозеф Косињски је био постављен за режисера филма,[4] са новим сценаријем који су написали Џон и Ерих Хебер.[5] До 2018. године, верзија филма коју је режирао Косински више није напредовала.[6]

У мају 2022. године, најављено је да је филмска адаптација видео игре Гран Туризмо компаније Polyphony Digital у раној фази развоја у Sony Pictures и Play Station Productions. Убрзо након тога, Неил Бломкамп је ангажован као режисер сценарија који је написао Џејсон Хол, а Сони је одредио датум објављивања за 11. август 2023.[7] Главне улоге су одабране у септембру 2022. године, са Дејвидом Харбором као тркачем ветераном који обучава Арчија Мадеквеа као младог тркача.[8] [9]Филм је потврђен као биографски филм заснован на причи о Џану Марденбороу. Орландо Блум је добио улогу маркетиншког менаџера, а Дарен Барнет улогу пораженог возача ГТ Академије.[10] Додатни чланови глумачке екипе најављени су током снимања у новембру, укључујући Џимона Хонсуa, Џери Халивел-Хорнер, Данијела Пуига, Јошу Страдовског, Томаса Кретшмана, Мејв Кортје-Лили, Емелију Хартфорд, Пепеа Бароса и Санг Хјон Лија.[11][12] Макс Мундт, Маријано Гонзалес, Харки Бамбара, Линдзи Патисон, Тео Кристин и Нихил Пармар додати су глумачкој екипи у децембру 2022. године.[13]

Снимање[уреди | уреди извор]

Снимање је почело у Мађарској у новембру и завршено у децембру 2022. године, са Жаком Жуфреом као директором фотографије.[14][15][16] Жуфре је искористио систем Rialto продужетака/одвајања камере Sony Venice 2 како би поставио сензоре на уска места у аутомобилима, далеко од главног тела камере.[17] Сам Џан Марденбороу је ко-продуцент на филму и служио је као двојник за тркачке сцене за Мадеквеа, који га је тумачио.

Музика[уреди | уреди извор]

У септембру 2022. године, било је објављено да ће Стивен Бартон компоновати музику за филм,[18] али, 24. априла 2023. године је објављено да ће Лорн Балф преузети компоновање музике.[19] Музички албум, који је такође компоновао Ендру Кавчински, издат је 11. августа 2023. године, истог дана када је био ограничен биоскопски приказ.[20]

Реакције[уреди | уреди извор]

Приход[уреди | уреди извор]

Филм је зарадио 44,4 милиона долара у САД-у и Канади, и 77,7 милиона долара на другим територијама, што чини укупно 122,1 милион долара на светском нивоу.[21][22]

У САД-у и Канади, филм је изашао истовремено са филмовима The Hill, Retribution и Golda, и предвиђало се да ће зарадити 12–15 милиона долара у 3.856 биоскопа током првог викенда.[23] Филм је првог дана зарадио 8,5 милиона долара, укључујући 5,3 милиона долара од неколико претпремијерних пројекција у недељама пре изласка. Наставио је да дебитује са 17,4 милиона долара, завршивши на првом месту на благајнама, иако је Warner Bros тврдио да је њихов филм „Барби” заправо победио тог викенда са 15,1 милион долара, оспоравајући Сонијево укључивање 5,3 милиона долара од претпремијерних пројекција; други студији и стручне публикације стали су на страну Сонија, наводећи да је сабирање претпремијерних пројекција у податке првог дана уобичајена пракса.[24][25][26] Филм је зарадио 6,6 милиона долара у другом викенду (пад од 64%) и завршио на четвртом месту, а у трећем викенду је зарадио 3,5 милиона долара.[27][28]

Критике[уреди | уреди извор]

На сајту Rotten Tomatoes, 65% од 225 рецензија критичара је позитивно, са просечном оценом од 6.1/10. Закључак сајта гласи: „Акциона драма о потцењеном возачу је ослабљена лошим приказивањем приче засноване на чињеницама, али је ово ипак уопштено солидан тркачки филм.”[29] Metacritic, који користи средњу вредност, доделио је филму оцену 48 од 100 на основу 47 рецензија, што указује на „мешане или просечне” оцене.[30] Публика која је анкетирана од стране CinemaScore дала је филму просечну оцену "5" на скали од 1 до 5+, док су они који су учествовали у анкети на PostTrak дали 90% позитивних оцена.[24]

Тркачке секвенце и режија Бломкампа, посебно током 24-часовне трке у Француској, похваљени су од стране већине критичара, који су приметили да, док се прелази са својих видео игара на стандардни филм о тркачким аутомобилима, Гран Турисмо такође служи као упозорење како се прилагођава изворном материјалу који се можда не слаже са кохезивном нарацијом.[31] Овен Глиберман из Variety је рекао за филм: „Постоји невиност у овом филму, и изненађујућа аутентичност”, коментаришући: „То је као филм „Паклене улице” направљен без цинизма, и долази до тебе”.[32] Кристен Лопез из TheWrap је рекла: „Филм најбоље функционише јер брзо напушта своје изворе из видео игре пре него што се смести у стандардни филм о тркачким аутомобилима. Непознато је како ће фанови игре реаговати на филм - нико у биоскопу није приметио било какву специфичну грешку у односу на игру - али у целини, љубитељима филмова о тркачким аутомобилима требало би да се допадне.”[33]

Насупрот томе, негативна рецензија Рајана Гилбеја за Guardian, у којој је назвао је филм „симулацијом кинематографије, са једва видљивим људским отиском”.[34] Тим Роби из Telegraph-a назвао је филм „изузетно изненађујућом увредом великој видео-игри”.[35] Оли Велш из Polygon-a дао је филму негативну рецензију, рекавши да је „Гран Туризмо могао да искористи ову инспиративну истиниту причу да покаже како видео игре отварају могућности и уклањају препреке у стварном свету. Уместо тога, само је користи да освоји поене.”[36]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dominguez, Noah (2022-06-16). „Sony's Gran Turismo Movie Is Based on a True Story”. CBR (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  2. ^ „Sony Fires Up 'Gran Turismo' Movie With 'Fifty Shades' Producers (Exclusive)”. 
  3. ^ Kit, Borys (2013-11-21). „‘Watchmen’ Scribe Tackling ‘Gran Turismo’ for Columbia (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  4. ^ Kit, Borys (2015-03-02). „Joseph Kosinski in Talks to Direct Sony’s ‘Gran Turismo’ (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  5. ^ Kit, Borys (2015-10-02). „‘Red’ Writers Tackling Sony’s ‘Gran Turismo’ Movie (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  6. ^ Greer, Jordan (2018-02-07). „The Gran Turismo Movie Might Be Dead”. GTPlanet (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  7. ^ Hipes, Justin Kroll,Patrick; Kroll, Justin; Hipes, Patrick (2022-06-14). „‘Gran Turismo’ Pic From Neill Blomkamp Gets Sony Release Date, New Details – Update”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  8. ^ Galuppo, Borys Kit,Mia; Kit, Borys; Galuppo, Mia (2022-09-14). „David Harbour Set to Star in ‘Gran Turismo’ for Sony and PlayStation (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  9. ^ Kit, Borys (2022-09-15). „‘Gran Turismo’ Casts ‘See’ Actor Archie Madekwe in Starring Role Opposite David Harbour (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  10. ^ Kit, Borys (2022-09-19). „‘Gran Turismo’: ‘Never Have I Ever’ Breakout Darren Barnet Joins David Harbour, Orlando Bloom in Sony’s Racing Movie (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  11. ^ Kit, Borys (2022-11-04). „‘Gran Turismo’: Djimon Hounsou, Spice Girls’ Geri Halliwell-Horner Join Sony’s Racing Movie (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  12. ^ Grobar, Matt (2022-11-17). „‘Gran Turismo’ Film From Sony, PlayStation Productions Adds Four”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  13. ^ Grobar, Matt (2022-12-02). „‘Gran Turismo’ Film From Sony Rounds Out Cast With Six Additions”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  14. ^ Kit, Borys (2022-09-19). „‘Gran Turismo’: ‘Never Have I Ever’ Breakout Darren Barnet Joins David Harbour, Orlando Bloom in Sony’s Racing Movie (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  15. ^ Kit, Borys (2022-11-04). „‘Gran Turismo’: Djimon Hounsou, Spice Girls’ Geri Halliwell-Horner Join Sony’s Racing Movie (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  16. ^ Bankhurst, Adam (2022-11-13). „Gran Turismo Movie Celebrates the Start of Filming With a Behind-the-Scenes Photo”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  17. ^ „‘Gran Turismo’ Movie Captures “Exhilarating Aspects” Of Racing – The Hollywood Reporter”. web.archive.org. 2023-04-25. Приступљено 2024-05-20. 
  18. ^ „Stephen Barton to Score Neill Blomkamp’s ‘Gran Turismo’ | Film Music Reporter” (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  19. ^ „Lorne Balfe to Score Neill Blomkamp’s ‘Gran Turismo’ | Film Music Reporter” (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  20. ^ „‘Gran Turismo’ Soundtrack Album Details | Film Music Reporter” (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  21. ^ „Gran Turismo”. Box Office Mojo. Приступљено 2024-05-20. 
  22. ^ „Gran Turismo: Based on a True Story (2023) - Financial Information”. The Numbers. Приступљено 2024-05-20. 
  23. ^ D'Alessandro, Anthony (2023-08-22). „How ‘Gran Turismo’ Could Take The Checkered Flag At Weekend Box Office – Preview”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  24. ^ а б D'Alessandro, Anthony (2023-08-28). „‘Gran Turismo’ Revs $17.4M, ‘Barbie’ $15.1M In Warner Bros & Sony Battle During National Cinema Day Weekend – Box Office”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  25. ^ Lang, Brent (2023-08-27). „Box Office: ‘Gran Turismo’ Narrowly Outraces ‘Barbie’ With Middling $17.3 Million”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  26. ^ McClintock, Pamela (2023-08-28). „Box Office: ‘Gran Turismo’ Declares Victory With $17.4M — But ‘Barbie’ Says She’s the True Winner”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  27. ^ D'Alessandro, Anthony (2023-09-04). „‘Equalizer 3’ Still On Track For $42M+ 4-Day Opening; Next Up ‘Nun 2’ Eyes $30M+ Debut – Box Office Update”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  28. ^ D'Alessandro, Anthony (2023-09-10). „‘The Nun 2′ Answering Exhibitors’ Prayers During Strikes With $32M+ Opening – Box Office Update”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  29. ^ „Gran Turismo: Based on a True Story | Rotten Tomatoes”. www.rottentomatoes.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  30. ^ „Gran Turismo”. www.metacritic.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  31. ^ published, Dirk Libbey (2023-08-08). „Critics Have Seen Gran Turismo, Here’s What They Think Of David Harbour’s New Movie”. CINEMABLEND (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  32. ^ Gleiberman, Owen (2023-08-08). „‘Gran Turismo’ Review: A Race-Car Drama Dazzling Enough to Put the Audience in the Driver’s Seat”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  33. ^ Lopez, Kristen (2023-08-08). „Gran Turismo Review: Neill Blomkamp Race Car Drama”. TheWrap (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  34. ^ Gilbey, Ryan (2023-08-08). „Gran Turismo review – gamer turns racer in super-bland ode to product placement”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2024-05-20. 
  35. ^ Robey, Tim (2023-08-08). „Gran Turismo, review: a purringly complacent insult to a great video-game”. The Telegraph (на језику: енглески). ISSN 0307-1235. Приступљено 2024-05-20. 
  36. ^ Welsh, Oli (2023-08-08). „The Gran Turismo movie drives a true story into gamer cringe territory”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Gran Turismo

Gran Turismo