Кривица (филм из 2021)

С Википедије, слободне енциклопедије

Кривица
Званични постер издања
Изворни насловThe Guilty
РежијаАнтоан Фукуа
СценариоНик Пицолато
Продуцент
  • Џејк Џиленхол
  • Рива Маркер
  • Дејвид Литвак
  • Гари Мајкл ВОлтерс
  • Дејвид Харинг
  • Мишел Литвак
  • Светлана Метина
  • Антоан Фукуа
  • Скот Гринберг
  • Кет Самик
Темељи се на
Кривица
Густава Мелера,
Емила Нигорда Албертсена
Главне улоге
МузикаМарсело Зарвос
Директор
фотографије
Маз Макхани
МонтажаЏејсон Балантајн
Продуцентска
кућа
  • Bold Films
  • Amet Entertainment
  • Capstone Pictures
  • Nine Stories Productions
  • Fuqua Films
ДистрибутерNetflix
Година2021.
Трајање90 минута[1]
Земља Сједињене Државе
Језик
Веб-сајтwww.netflix.com/it/title/81345983
IMDb веза

Кривица (енгл. The Guilty) амерички је криминалистичко-трилер филм из 2021. године, редитеља и продуцента Антоана Фукуе, по сценарију Ника Пицолата. Римејк истоименог данског филма из 2018, главне улоге у филму играју Џејк Џиленхол и Кристина Видал, док гласове позајмљују Итан Хок, Рајли Кио, Ели Гори, Давајн Џој Рандолф, Пол Дејно, Питер Сарсгард и Бил Бер.

Светска премијера филма била је 11. септембра 2021. године на Филмском фестивалу у Торонту.[2] Филм је 24. септембра 2021. издат у одабраним биоскопима, а затим је 1. октобра издат на Netflix-у. Добио је углавном позитивне критике критичара, који су похвалили Џиленхолов наступ, али су ипак сматрали да је римејк инфериоран у односу на оригинални филм.

Радња[уреди | уреди извор]

Проблематични полицајац полиције Лос Анђелеса, Џо Бејлор, ради ноћну смену у позивно центру 911, док чека судско саслушање за инцидент који се догодио на дужности осам месеци раније. Јавља се на позив жене по имену Емили Лајтон, која открива да је отета. Џо сазнаје да она и њен отмичар путују у белом комбију, али Емили је принуђена да спусти слушалицу пре него што може да пружи више детаља. Џо преноси информације калифорнијској патроли аутопута, али они не могу лоцирати комби без броја регистарске таблице.

Џо зове Емилин кућни телефон и разговара са њеном шестогодишњом ћерком, Аби, која каже Џоу да је њена мама напустила кућу са њеним татом, Хенријем Фишером. Након што је од Аби добио Хенријев број мобилног телефона, Џо је успева да пронађњ број таблице комбија, који преноси у патроли. Такође шаље патролни аутомобил да провери Аби и њеног млађег брата, Оливера. Џо сазнаје да Хенри има досије о нападу. Он зове Хенрија и тражи да му каже где води Емили, али Хенри спушта слушалицу. Џо тада зове бившег партнера, Рика, који није на дужности, и замоли га да посети Хенријеву кућу. Рик изражава забринутост због Џоовог саслушања, на коме ће он да сведочи.

Џо прима позив од успаничене Аби, када сва полицајца стигну до њеног дома; он је упућује да их пусти унутра. Полицајци примећују крв на Аби и, претрагом имања, проналазе Оливера у спаваћој соби, тешко повређеног или мртвог. Џо затим зове Емили и убеђује је да повуче ручну кочницу комбија, што она и чини, али не успева да судари возило. Хенри ставља Емили у задњи део комбија. Она у сузама говори Џоу да је веровала да је Оливер имао „змије у стомаку” и да их је „извадила”. Када Хенри заустави комби и покуша да уклони Емили са задње стране, она га удари циглом и побегне.

У међувремену, Рик проваљује у Хенријев стан и проналази документе из психијатријске установе у Сан Бернардину, чији је Емили била пацијент. Џо поново зове Хенрија, који објашњава да је водио Емили назад у објекат; неколико недеља је била без лекова јер нису могли да их приуште и, током психотичне епизоде, ненамерно је повредила Оливера. Хенри каже да инцидент није пријавио полицији јер нема поверења у систем кривичног правосуђа.

Емили зове Џоа са надвожњака аутопута, наговештавајући да се спрема да изврши самоубиство. Џо упућује патролу на њену локацију, док покушава да је одговори; покушава да јој одврати пажњу откривањем да је убио 19-годишњака док је био на дужности јер је био љут на њега што је некога повредио и „зато што сам могао”. Џо каже Емили да је потребна Аби и да је обећао Аби да ће се вратити кући. Кад полицајци стигну, Емили каже да ће „отићи код Оливера”, а позив се прекида. Џо мисли да је скочила, али касније добија поруку од патроле да су је натерали да безбедно сиђе. Такође сазнаје да је Оливер жив и да се налази на интензивној нези у болници.

У тоалету, избезумљени Џо зове Рика и тражи од њега да повуче своју претходну изјаву о инциденту. Он тражи од Рика да каже истину на рочишту, чак и ако то значи да ће провести године у затвору. Џо затим зове Los Angeles Timesда обавести новинарку да ће се изјаснити кривим по оптужби за убиство из нехата.

Улоге[уреди | уреди извор]

Гласови[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Guilty”. Toronto International Film Festival. Приступљено 21. 7. 2021. 
  2. ^ Hammond, Pete (23. 6. 2021). „Melissa McCarthy, Kenneth Branagh, Edgar Wright Movies Among First Set For Toronto Film Festival; In-Person Theater And Digital Screenings Planned”. Deadline Hollywood. Приступљено 23. 6. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]