Кућа Миливоја Манасића

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Миливоја Манасића
Кућа Миливоја Манасића
Опште информације
МестоРадинац
ОпштинаСмедерево
Држава Србија
Време настанкапочетак 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
spomenicikulture.org.rs/sr

Кућа Миливоја Манасића се налази у селу Радинац, на територији града Смедерева, подигнута је почетком 19. века. Припада традиционалној народној архитектури моравског типа и има статус заштићеног непокретног културног добра као споменик културе.[1]

Изглед[уреди | уреди извор]

Кућа је саграђена као грађевина правоугаоне основе, димензија 12х7 м, са унутрашњим простором подељеним на „кућу“, две собе и увучени трем са моравским луцима. Грађена је на високим темељима од опеке у бондручном систему са испуном зидова од плетера, са четвороводним кровом покривеним ћерамидом. Подови су од набијене земље, таваница је у „кући“ од шашоваца, а у собама од коленика, малтерисане блатним малтером и кречене.

Распоред просторија[уреди | уреди извор]

У основи кућа припада развијеном типу наше народне архитектуре, где се поред главне просторије „куће“ у којој гори ватра и врше се сви важнији дневни послови и породична окупљања, јављају и две собе. Прва, већа соба је гостинска, односно за „славе, прела и опела“. Друга, мања соба је поред спавања првенствено намењена за чување вреднијих ствари и опреме. Трем поред тога што је изузетно практичан, кући даје посебну топлину и препознатљивост.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]