Кућни миш

С Википедије, слободне енциклопедије

Кућни миш
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Подрод:
Врста:
M. musculus
Биномно име
Mus musculus
Linnaeus, 1758
Подврсте

Кућни миш[2] или домаћи миш[3] (лат. Mus musculus) је глодар из породице мишева (Muridae) и најраспрострањенији сисар после човека.

Опис[уреди | уреди извор]

Кућни миш (Mus musculus).

Храни се веома разнолико, а живи у породичној групи, састављеној од доминантног мужјака и неколико женки. Кућни мишеви комуницирају цичањем, а територију обележавају мирисом и мокраћом. Полну зрелост достижу за 8—10 недеља, трудноћа траје од 18 до 24 дана, а у најбољим годинама женка може да има до 10 легла.

Кућног миша многи људи одгајају као кућног љубимца, а користи се и као огледна животиња за експерименте.

Станиште[уреди | уреди извор]

Кућни миш је изразито синантропна врста која своје станиште налази у кућама, шталама, оставама, магацинима, ређе њивама и шумама. Врста је распрострањена свуда по свету укључујући и изузетно непогодне биотопе као што су тундре и пустиње, ово широко распрострањење је резултате њихове блискости са људима. [4]

Склоништа[уреди | уреди извор]

Мишеви у природи живе у пукотинама стена или у сложеним пподземним јазбинама изграђеним од великог броја ходника, гнезда и просторија у којима складиште храну. У човековој непосредној близини ове животиње своја склоништа праве од папира, крпа, тканина и од већине других меканих материјала које проналазе у људским насеобинама. [4]

Исхрана[уреди | уреди извор]

Кућни миш је сваштојед, у природи се већином храни биљном материјом и инсектима, а у људским насеобинама његова исхрана зависи од људи и већином је сачињена од отпадака хране. [4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Musser G, Amori G, Hutterer R, Kryštufek B, Yigit N & Mitsain G (2008). Mus musculus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 10. 10. 2008. 
  2. ^ „Филогенија сисара” (PDF). katedre.vet.bg.ac.rs. стр. 75. слајд. Архивирано из оригинала (PDF) 09. 08. 2019. г. Приступљено 09. 08. 2019. 
  3. ^ „Сисари посебни део (2)” (PDF). Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет. стр. 55. Архивирано из оригинала (PDF) 08. 04. 2018. г. Приступљено 08. 04. 2018. 
  4. ^ а б в Ballenger, Liz. „Mus musculus (house mouse)”. Animal Diversity Web (на језику: енглески). Приступљено 2022-10-30. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Животиње: Младинска књига Београд; уредник: Јелка Јовановић; тираж 7.000 примерака; У Београду 2007

Спољашње везе[уреди | уреди извор]