Маријан Бан

С Википедије, слободне енциклопедије
Маријан Бан
Датум рођења(1963-02-08)8. фебруар 1963.(61 год.)
Место рођењаСплит, СФРЈ

Маријан Бан (Сплит, 8. фебруар 1963)[1] је хрватски песник и музичар.

Бивши је фронтмен групе Далека обала. После првих успеха, постао је професионални музичар са групом.

Младост[уреди | уреди извор]

Детињство је провео у Каштел Гомилици, а са десет година преселио се у Сплит. Има млађу сестру и брата о којима је често морао да брине. У раној младости уопште није изгледало да ће касније имати тако значајну улогу на овдашњој музичкој сцени, јер је завршио смер за машинство у тамошњој техничкој школи. Али музику је донело море.

Наиме, почео је да једри и већ са 14 година прешао је у најтежу класу, а крајем седамдесетих био је чак и јуниорски првак Хрватске. Логичан извор прихода био је скипер, а често је знао и да запева на једрењу, па је Бан одлучио да научи основе гитаре.[1]

Каријера[уреди | уреди извор]

Према речима Бориса Хрепића, у просторијама месне заједнице у Блатинама где су Ђаволи вежбали, била је стара неочувана гитара, појавио се Бан и почео да свира песму 'Валови'. Звучали су у стилу блуза и та екипа је формирала први бенд под називом Бан и гломазни отпад. Увежбали су четири песме за првомајски наступ у сплитском Стоп клубу, али наступ тог бенда никада није одржан, већ је Бан наступио сам са гитаром.[1]

Далека обала је одржали на Бачвицама, одсвирали су првих пар песама и ту почиње прича. Мање је познато да је Бан већ неколико година пре објављивања написао музику и текстове за десетине песама које ће се касније појавити на албумима бенда. Бенд је прилагођавао песме које би Бан доносио на пробе, транспонујући неке од њих из дура у мол, полако стварајући сопствени звук. Бан је био забаван на сцени, имао је харизму и није се држао рокерских клишеа са пуно приче, а имао је и специфичне песме, оригиналног израза. Први прави наступ имали су 27. новембра 1988. године.[1] 2001. година званично се распада бенд, а чини се као да је Бан то свесно или несвесно најавио у песми "Рузинави брод".

Ипак, као група „Маријан Бан и остали” 2003. године издају албум обрада великих регионалних хитова као што су „Лоше вино”, „Твоје њежне године”, „Не дај се Инес”, „Галеб и ја” или „Остала си увијек иста”. Бан је потом десет година наступао са Диктаторима, да би се 2017. повукао са сцене.[1][2]

Бан је говорио да је кључну улогу имао Нено Белан.[3] Белан је сарађивао са Баном и Далеком обалом на пратећим вокалима.

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Разлог повлачења са сцене је било здравствено стање.[1] Такође је избегао мождани удар.

У браку је са Домином већ 36 година. Имају троје деце и три унучића.[4]

Награде и признања[уреди | уреди извор]

Освојио неколико Порина.

  • 1999 Хит године (композиција "Југо")
  • 2001 Песма године (композиција "Рузинави брод")
  • 2023 Животно дело[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ „Marijan Ban danas slavi 60. rođendan! Jedan od najomiljenijih autora povukao se prije 6 godina”. www.vecernji.hr (на језику: хрватски). Приступљено 2023-05-01. 
  2. ^ „SVI SU ZABRINUTI Marijan Ban otkazao sve koncerte”. Story (на језику: хрватски). Приступљено 2023-05-01. 
  3. ^ „NESTAO JE IZ JAVNOSTI: Osvanule nove fotografije Marijana Bana, ovako danas izgleda legendarni pjevač”. Story (на језику: хрватски). Приступљено 2023-05-01. „Nekadašnji frontmen Daleke obale, Marijan Ban, već godinama živi daleko od svjetla reflektora i rijetko ga se može vidjeti u javnosti. Ipak, sada su osvanule njegove nove fotografije koje je objavio pjevač Neno Belan. 
  4. ^ „Marijan Ban je postao djed dječaku i djevojčici, malena dobila zaista neobično ime”. www.index.hr (на језику: хрватски). Приступљено 2023-05-01. 
  5. ^ „"Napokon u pravim rukama": Neno Belan uručio Marijanu Banu Porin za životno djelo”. www.index.hr (на језику: хрватски). Приступљено 2023-05-01. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Маријан Бан на сајту Discogs (језик: енглески)