Никица Калогјера

С Википедије, слободне енциклопедије
Никица Калогјера
Датум рођења(1930-05-19)19. мај 1930.
Место рођењаБеоград Краљевина Југославија
Датум смрти27. јануар 2006.(2006-01-27) (75 год.)
Место смртиЗагребХрватска
СупружникЉупка Димитровска

Никица Калогјера био је југословенски и хрватски композитор забавне и филмске музике. Цели живот посветио је музици, па се бавио и дириговањем, аранжманима и продукцијом. Брат је, једнако познатог композитора, Стипице Калогјере и добитник бројних домаћих и иностраних награда.

Каријера[уреди | уреди извор]

Завршио је музичку академију, а успешно је и докторирао на Медицинском факултету у Загребу. Љубав према музици, од малих ногу, била је већа па је каријеру доктора ставио по страни и посветио се музици. Био је ожењен певачицом Љупком Димитровском, а из тог брака имају ћерку Нику која је успешна докторица.

1952. година је била преломна за његову даљу каријеру јер је почео радити као пијаниста у ансамблу забавне музике на РТВ Загреб, те снимио прву плочу са Ивом Робићем за загребачки Југотон. 1954. године постаје диригент, аранжер и продуцент, те директор Плесног оркестра РТВ Загреб. Наступао је на свим фестивалима бивше Југославије, а највише успеха имао је на сплитском фестивалу. Његова песма Нима Сплита до Сплита и данас је незванична химна града, и веома често се изводи.[1] Његове композиције су највише заживјеле у извођењу Терезе Кесовије, Љупке Димитровске, Ивице Шерфезија и Дубровачких трубадура. Оставио је неизбрисив траг у историји југословенске и хрватске музике.

На Сплитском фестивалу 1995. године, добио је награду за животно дело, а 2001. године, такође, добио је награду Порин за животно дело.[2]

Преминуо је 27. јануара 2006. године у Загребу.

Филмска музика[уреди | уреди извор]

Писао је и музику за филмове: Човик од свита (1965.), Голи човјек (1968), Пут у рај (1970), Лов на јелене (1972) и Капетан Микула мали (1974).

Стваралаштво[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Nikica Kalogjera, biografija”. www.biografija.com (на језику: српски). 
  2. ^ „Nikica Kalogjera, preminuo”. www.muzika.hr (на језику: српски).