Мира Бједов

С Википедије, слободне енциклопедије
Мира Бједов
Лични подаци
Пуно име Мира Бједов Николић
Датум рођења (1955-09-07)7. септембар 1955.(68 год.)
Место рођења Мокро Поље, СФРЈ
Држављанство СФРЈ
Информације о каријери
Позиција Центар
Репрезентативна каријера
Социјалистичка Федеративна Република Југославија Југославија

Мира Бједов, удата Николић (рођена 7. септембра 1955. у Мокром Пољу) је некадашња југословенска и хрватска кошаркашица која је играла на позицији центра. Била је члан Југословенске репрезентације која је освојила бронзану медаљу на Олимпијским играма у Москви.

Каријера[уреди | уреди извор]

Као сестра кошаркаша Задра, Жарка Бједова, почела је да тренира 1974. године. Прво је тренирала за клуб Индустромонтажа (касније Монтинг) из Загреба. У овом тиму имала је велике успехе освојивши првенство Југолсавије и Куп, а на међународној сцени Куп Лилијане Ронкети. У тиму саиграчице су јој биле Маријана Бушљета, Сања Ожеговић, Јасна Ловринчић, Нада Цветковић и др. 1985. године је отишла у иностранаство и то у Швајцарску где је остала до краја каријере. тамо је остала и након завршетка играчке каријере.

Репрезентација[уреди | уреди извор]

Била је дугогодишња репрезентативка Југославије. Већ 1975. је играла на турнирима а 1976. и на Европском првенству у Француској. Прву медаљу са репрезентаацијом је освојила 1978. и то сребро на Европском првенству. Након тога је заједно са колегиницом из репрезентације Маријом Вегер играла за репрезентацију Европе. 1980. године на Олимпијским играма у Москви осваја и бронзану медаљу.[1] Ту репрезентацију су чиниле још и Софија Пекић, Вукица Митић, Зорица Ђурковић и др.


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Статистика на Олимпијским играма у Москви”. sports-reference.com. Архивирано из оригинала 18. 04. 2020. г. Приступљено 13. 11. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]