Портал:Олимпијске игре

С Википедије, слободне енциклопедије
Олимпијске игре

Олимпијске игре (ОИ) (грч. Ολυμπιακοί Αγώνες, енгл. Olympic Games, франц. Jeux Olympiques) су скуп међународних спортских такмичења у различитим дисциплинама које су подељене на летње и зимске. И зимске и летње олимпијске игре одржавају се сваке четири године. До 1992. одржаване су у истој години, а од тада се одржавају наизменично, сваке две године. Некада се погрешно називају и Олимпијадом, како је у старој Грчкој називано раздобље између двеју олимпијских игара. Службени назив олимпијских игара, нпр. конкретно Игара 2012. године у Лондону гласи: „Игре XXX Олимпијаде”.

Изабрана биографија

Улф Тимерман Скочи на: навигација, претрага
Улф Тимерман Скочи на: навигација, претрага

Улф Тимерман (нем. Ulf Timmermann, Источни Берлин, ДДР 1. новембар 1962.) је источнонемачки атлетичар који се такмичио у бацању кугле, који је два пута постављао светски рекорд у бацању кугле у току осамдесетих година. Био је први од само двојице атлетичара који су до данас пребацили 23 метра, заједно са Рендијем Барнсом.

Тимерман је рођен у Источном Берлину у спортској породици. Бацањем кулле се почео бавити од 13 године. Свој први светски рекорд поставио је 1985. године бациши куглу на 22,62 метра. Дана 22. маја 1988. године постао је први бацач који је бацио куглу преко 23 метара, са хицем од 23,06 метара у Ханији у Грчкој.

Освојио је златну медаљу за Источну Немачку на Олимпијским играма 1988. у Сеулу, победивши Рендија Барнса из САД. Такмичење је било веома јако, тако да би четвртопласирани, резултатом који је постигао, победио у бацању кугле на свим олимпијским играма одржаним до тада. На Летњим олимпијским играма 1992. учествовао је као члан Немачке репрезентације, али је разочарао освојивши 5 место.

Тимерман је најбољи бацач кугле свих времена који користи клизну технику. Он такође је највише пута пребацио 22 метра (16 пута). Тренер му је био Вернер Голдман, стручњак за бацање кугле и бацање диска.

Категорије

Уредници пројекта

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о Олимпијским играма, допишите своје име.

Изабрани чланак

Женска кошарка
Женска кошарка

Кошарка је врста тимског спорта у ком две екипе састављене од пет играча покушавају постићи што више поена убацивањем лопте кроз обруч коша по одређеним правилима.

До поена се долази убацивањем лопте кроз обруч коша. Екипа која на крају утакмице постигне више поена је победник. Кош постигнут унутар лука вреди 2 поена, иза лука вреди 3 поена, а слободно бацање вреди 1 поен. Лоптом се управља њеним ударањем о подлогу (вођење) или међусобним додавањем између саиграча. Телесни контакт који омета играча у игри није дозвољен. Постоје строго одређена правила и начини на које се лопта сме водити.

Током времена кошарка је развила уобичајене технике шутирања, додавања и вођења, као и позиције играча и нападачки и обрамбени механизам. Док се уобичајена такмичарска кошарка одвија под строгим и точно одређеним правилима, разне варијације кошарке учиниле су кошарку ближу играчима и с мањим бројем правила. Кошарка је један од најгледанијих спортова на свету.

Док је такмичарска кошарка искључиво дворански спорт који се одвија на терену за кошарку, мање регулисане врсте кошарке могу се играти и као вањски спорт на подлогама различитим од паркета, који је стандард за такмичарску кошарку.

Изабрана слика

Чланци

Догађаји

Олимпијске игре
Пекинг
Завршено
2022
Париз
Још 129 дана
2024
Милано и Кортина д’Ампецо
Још 689 дана
2026
Лос Анђелес
Још 1585 дана
2028
Параолимпијске игре
Пекинг
Завршено
2022
Париз
Још 162 дана
2024
Милано и Кортина д’Ампецо
Још 717 дана
2026
Лос Анђелес
Још 1617 дана
2028
Олимпијске игре младих
Кангвон
Завршено
2024
Дакар
947 дана
2026

Остали портали на српској википедији