Море (роман)

С Википедије, слободне енциклопедије
Море
Ориг. насловEl mar
АуторБлај Бонет
Земља Каталонија
ЈезикКаталонски језик
Садржај
ЛокализацијаПослератна Шпанија
Издавање
Датум1958.
Број страница181

Море[1] је дело Блаја Бонета, каталонског писца, које је 1958. године објављено на каталонском језику. Роман важи за један од најбољих лирких романа написаних на каталонском језику и по њему је 2000. године на Берлинском филмском фестивалу представљен филм који је снимљен, у режији Агустија Виљаронге[2][3]. Роман је стекао изузетну попуарност и преведен је на италијански, шпански, мађарски, српски, немачки, као и многе друге језике[4].


Анализа[уреди | уреди извор]

Радња романа море смештена је на острво у послератној Шпанији и осликава страх и беду које је за собом оставио грађански рат. Причу нам приповедају:

  • Мануел Тур,
  • Андреу Рамаљо,
  • Часна сестра Франциска Луна и
  • Габријел Калдентеј (свештеник).

Море је прича о младићима који се боре да савладју туберколозу, која је симбол зла. Кроз смењивање приповедачких гласова и видимо свет који нам је Бонет дочарао, у којем је свака морална вредност савладавана својом супротношћу. Сумње у лични идентитет, грозничава уобразија, опседнутост грехом, успомене, неизвесна судбина, стравична злодела стапају се са поетским описима града, села, мора и недостижног хоризонта у поетску слику људске судбине. У роману трагичан крај има 12 ликова, свака смрт је трагичнија од претходне и самим тим роман добија на тежини.

У лето 1936. године, насиље у Шпанском грађанском рату допире до малог села на Мајорци. Четворо деце: Андреу Рамалло, Мануел Тур, Пау Инглада и девојчица Франциска сведоци су погубљења левичара у рукама провладиних сељана. У очајничком чину освете, Пау, чији је отац убијен претходног дана од стране водећег џелата, планира да се освети за убиство свог оца и мучи Јулиу Балестер, сина убице његовог оца. Његова идеја је да присили дечака да пије рицинусово уље. Међутим, ствари крену наопако када се дечак Јулиа Балестер руга њима и Пау се разбесни. Он брутално убија Јулију тако што му је ударао главом о камен и онда га убодао у грло. Неспособан да се носе са оним што је управо урадио, Пау почињава самоубиство скакањем у рупу у пећини. Преостала деца: Андреу, Мануел и Франциса су сведоци ових трагичних догађаја. Деценију касније, Рамало, сада млади човек, шаље се у санаторијум на Мајорци да се опорави од почетне фазе болести. Рамалло, као и сви оболели од туберкулозе и плућа, мора да живи у великој соби, спаваоници. Међутим, како се здравље пацијента смањује и од њих се очекује да умру, они се шаљу у приватну просторију с бројем 13 у посљедње дане. [5]

Награде и признања[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Bonet, Blai (2003). More. Grujicic, Aleksandar. Beograd: Paideia. ISBN 978-86-7448-157-8. OCLC 804055007. 
  2. ^ Agustí Villaronga (на језику: енглески), 13. 10. 2018, Приступљено 31. 12. 2018 
  3. ^ The Sea (2000 film) (на језику: енглески), 26. 07. 2018, Приступљено 31. 12. 2018 
  4. ^ „(Blai Bonet and Rigo”. 
  5. ^ Бонет, Блај. Море. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]