Музеј Крупња

С Википедије, слободне енциклопедије
Музеј Крупња
ЛокацијаКрупањ
 Србија
Врстамузеј
Број предмета3.000
Директорктитор Александар Ђурђев

Музеј Крупња је задужбина свештеника протојереја-ставрофора Александра Ђурђева, као плод тридесетогодишњег етнографског и историјског истраживања.[1]

Музеј је отворен у приземљу његовог породичног дома, са преко 3.000 експоната, који су само су део скупљеног материјала, добар део се налази у црквеном парку у Добром Потоку.

Музејски експонати[уреди | уреди извор]

Музејски експонати, распоређени у неколико просторија, представљају прошлост, историју, културу и духовност Крупња и Рађевине, у време Рима, средњег века, па све до Великог рата и Другог светског рата. [2]

Оригиналне народне ношње и грађанска одећа из Рађевине, које су идентичне и у суседном Јадру, Вуковом крају, археолошки налази, фотографије, употребни предмети, оружје и други експонати само су део поставке. Ту се налазе предмети везани за наше владаре, Обреновиће и Карађорђевиће, собе у којима су спавали кад су боравили у Крупњу, затим униформе српских војника, оригинални документи о разним догађајима и временима, али и предмети од оних који се тичу рада прве поште у крају, трговине, апотеке, до експлоатације руде, па до поставке кабинета председника Крупња са почетка 20. века и мале капеле са богослужбеним предметима из давних времена.

Ту се налазе документи спаљеног Крупња из Другог светског рата, али и они који се односе на дуго занемаривани Равногорски покрет, као да, у почетку, нису били, као и у већини других крајева, заједно и четници и партизани.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]