Нацрт:Милица Ђилас

С Википедије, слободне енциклопедије
Милица Ђилас
Датум рођења05.02.1993.
Место рођењаВрбас, Србија
УниверзитетФилозофски факултет, Нови Сад Факултет политичких наука, Београд
Занимањеновинарка, водитељка, продуценткиња

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 05.02.1993.године у Врбасу. Завршила је Филозофски факултет у Новом Саду на Одсеку за медијске студије где је добила признање студенткиње генерације. Након тога, одлази на мастер студије на Факултету политичких наука на модулу Политичка аналитика и друштвене промене које завршава 2020.године. Током студија од 2013.до 2016.године била је стипендисткиња фондације Конрад Аденауер.

Похађала је различите програме попут : Компас Европе (2015), Serbia Youth Leadership Program (2010), Добродошли у Немачку (2008) као и семинаре организација ЦРТА и БОШ (2013-2016).

Љубав према радију гаји још од детињства када је слушање емисија попут "Поштована децо" и "Каравана" као и драмског програма Радио Београда био део њене породичне традиције , а већ у средњој школи се опробала и као волонтерка на локалном радију у Врбасу. [1]

У периоду од 2012.године до 2023.године радила је као новинарка, репортерка, водитељка и сценаристкиња на Радио Београду.

Била је ауторка и водитељка ноћног програма „Међу световима свет“[2], водитељка ноћног програма „Шимике и шампите“, сценаристкиња емисије „Гости из прошлости“, водитељка и новинарка емисије „Иза кулиса“, ауторка емисије „Ноћ на 33 обртаја“, водитељка емисије „Неки то воле ноћу“ као и водитељка новогодишњег програма на Радио Београду 1.

Радила је и као водитељка јутарњег програма „Устанак 202“ на Радио Београду 202 где је била и репортерка, новинарка и водитељка дневних емисија и ноћног програма.[3]

Од 2013. до 2020. била је на позицији ПР и пројект менаџерке EXIT фондације која је део тима ЕXIT фестивала који се бави друштвеним активизмом.[4] Током тог периода била је део пројекта Youth Hero који додељује награде најуспешнијим младим људима у својој области и на тај начин их извлачи из анонимности и даје значај њиховом доприносу друштву. Визија пројекта подразумева стварање узора новим генерацијама како би постизали даље успехе и постали активни учесници друштва. [5]

2022.године је била ангажована у Warner Bros студију на синхронизацији анимираних филмова – ДЦ Лига Суперљубимаца, а касније те године и спикерка и нараторка за рекламе у Creative&production studio Simone. Била је и једна од гостујућих предавачица на Факултету драмских уметности.

Од 1999.до 2022.године била је чланица драмско-рецитаторског студија Културног Центра Врбас.[6] Руководитељка овог студија пуних 36 година била је њена мајка Весна Дринчић Ђилас.

Од 2023. године ради на телевизији Н1 као продуценткиња и уредница Јутарњег програма „Нови дан“.[7]

Признања[уреди | уреди извор]

Признање за студента генерације Одсека за медијске студије, Филозофски факултет Нови Сад

Стипендија Фонда за младе таленте ,,Доситеја” Републике Србије

Прва награда на међународном фестивалу студената новинарства ,,On the Record”, категорија радијских прилога, Нови Сад

Прва награда на такмичењу беседништва ,,Sirmium lux verbi” укатегорији импровизоване беседе и награда за најбољу беседу адвокатске канцеларије,,Левајац’’ на нивоу свих категорија,Сремска Митровица

Друга награда на републичкој смотри рецитатора ,,Песниче народа мог”, Ваљево

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Маричић, Слободан (2019). „Радио у Србији: Љубав, "колекционари доброг звука" и џубокс”. 
  2. ^ „Међу световима свет”. 
  3. ^ „Устанак”. 
  4. ^ „EXIT фондација”. 
  5. ^ „Нова генерација младих хероја”. 19. 11. 2019. 
  6. ^ „Драмско рецитаторски студио”. 
  7. ^ „Јесен на Н1”.