ОШ „Десанка Максимовић” Ниш

С Википедије, слободне енциклопедије
Основна школа „Десанка Максимовић”
Типосновна школа
Основана1922. године
ЛокацијаМаршала Тита бр. 18
Чокот, општина Палилула
Држава Србија
Веб-сајтЗванични веб-сајт

ОШ „Десанка Максимовић” једна је од највећих основних школа у Нишу.[1] Налази се у улици Маршала Тита бр. 18 у Чокоту, у општини Палилула.[2] Назив је добила по Десанки Максимовић, српској песникињи, професорки књижевности и академику Српске академије наука и уметности.

Историјат[уреди | уреди извор]

Основна школа „Десанка Максимовић” је основана 1922. године као четвороразредна школа под називом „Основна школа Чокот Краљевине СХС”, а 1953. је прерасла у осмогодишњу и променила име у „Основна школа 29. новембар у Чокоту”.[1] Године 2002. је добијала име „Десанка Максимовић”.[1] Осим у матичној школи у Чокоту, васпитно-образовни процес се одвија у још осам истурених одељења у суседним насељима Девети Мај, Лалинац, Доње Међурово, Горње Међурово, Мрамор, Крушце, Мраморски Поток и Бубањ.[1] У школској 2016—2017. наставу похађа 871 ученик у педесет и два одељења, а од тог броја у млађим разредима је 457, а у старијим 414 ученика.[1] Осморазредна настава се реализује у Чокоту и Деветом мају, док се у осталим њиховим школама изводи у целовитим и комбинованим одељењима.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ „ОШ „Десанка Максимовић“, Чокот – ОШ "Десанка Максимовић" Чокот” (на језику: српски). Приступљено 2023-01-21. 
  2. ^ „Контакт – ОШ "Десанка Максимовић" Чокот” (на језику: српски). Приступљено 2023-01-21. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]