Орден за храброст (СРЈ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Орден за храброст
Додељује  СРЈ
Типорден
Додељује се заизвршена дјела у којима је дошла до снажног изражаја лична храброст или истицање личном храброшћу у одбрани и безбједности Савезне Републике Југославије
Статусне додељује се више
Трака
Установљен4. децембра 1998.
Важносни ред одликовања
Следеће (више)Орден народног хероја
Следеће (ниже)Орден југословенске звезде

Орден за храброст је било одликовање Савезне Републике Југославије и Државне заједнице Србије и Црне Горе. Орден је установљен 4. децембра 1998. године доношењем Закона о одликовањима СРЈ. Додељивао га је председник Републике, а касније председник Државне заједнице СЦГ.

Орден за храброст има један степен и додељивао се припадницима Војске Југославије и Министарства унутрашњих послова који су извршили дјела у којима је дошла до снажног изражаја њихова лична храброст или који су се у одбрани и безбједности Савезне Републике Југославије нарочито истакли личном храброшћу. За таква дјела Орден за храброст додељује се и другим појединцима. Овај орден додељује се и појединцима који у изузетно опасним сцтуацијама, спасавајући људске животе или материјална добра, испоље изванредну личну храброст и самопрегор.[1] Орден је установљен по угледу на Орден за храброст који се додјељивао у СФРЈ.

Изглед ордена[уреди | уреди извор]

Орден за храброст израђен је у облику осмокраке посребрене звијезде, пречника 60мм, чији краци имају облик завршетка сечива мачева. На звијезди је аплициран позлаћени ловоров вијенац са плодовима, пречника 40мм. У оквиру вијенца је смјештен црвено емајлирани медаљон, на коме је аплициран двоглави сребрни орао подигнутих крила. На наличју орденске звијезде налази се игла за качење ордена. Врпца је од црвене моариране свиле, ширине 36мм, са по три усправне жуте пруге са сваке стране, свака ширине 1мм. Орден за храброст носи се на лијвој страни груди.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Zakon o odlikovanjima Savezne Republike Jugoslavije”. Službeni list SRJ. 59. 4. 12. 1998. 
  2. ^ „Одлука о опису знакова одликовања Савезне Републике Југославије и њихових минијатура, као и начину њиховог ношења”. Службени лист Савезне Републике Југославије. 36: 7. 4. 8. 2000.