Орфанидисова љубичица

С Википедије, слободне енциклопедије

Viola orphanidis
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
V. orphanidis
Биномно име
Viola orphanidis

Орфанидисова љубичица (лат. Viola orphanidis) је биљка распрострањена у југоисточном делу бивше Југославије, Албанији, Грчкој и Бугарској. На северозапад иде до планине Беласице у Црној Гори.

Опис[уреди | уреди извор]

Стабљика Орфанидисове љубичице је уздигнута или полегла, ретко усправна, те густо покривена стршећим меким длакама. Лиска, која се налази на дугој дршци је јајаста, округласта или срцаста, на врху тупа и по ободу назубљена, дуга 2-4 центиметра, те једнака или нешто дужа од лисне дршке. Има длаке дуж нерава и по ободу. Залисци су велики, дуги 1-2 центиметра, јајолики, на врху зашиљени и назубљени или перасто издијељени. Вршни режањ је издужено линеаран и већи од бочних режњева. Цветне дршке су дугачке, а цветови дуги 2-3 центиметра. Чашични листићи су линеарно ланцетасти; крунични листићи су љубичасти или плавичасти, а средњи водоравно стрше. Оструга је танка и дуга 4-5 милиметара, крива и дупло дужа од чашичних привесака.

Уопштено[уреди | уреди извор]

Насељава нитрифицирана тла субалпинског и горњег дела горског појаса. Оптиматум налази на силикатним супстратима и закисељеним антропогеним-зоогеним тлима око торова или на ђубреним ливадама. Средње годишње температуре на њеним стаништима најчешће се крећу између 2 и 6 °C, средње јулске су око 13 °C, а средње јануарске око -5 °C. Апсолутне минималне температуре њених станишта се крећу између -25 и -30 °C, а апсолутне максималне између 30 и 35 °C.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Planinske biljke; Radomir Lakušić; OOUR Zavod za udžbenike i nastavna sredstva; Sarajevo 1982.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]