Павол Веселски

С Википедије, слободне енциклопедије
Павол Веселски
Павол Веселски
Датум рођења(1849-03-05)5. март 1849.
Место рођењаБанска Бистрица Аустријско царство
Датум смрти15. април 1933.(1933-04-15) (84 год.)
Место смртиНадлак Краљевина Румунија

Павол Веселски (svk. Pavol Veselský; Банска Бистрица, 5. март 1849Надлак, 15. април 1933) био је словачки педагог и публициста.

Биографија[уреди | уреди извор]

Истакнути педагог, борац за народна права Словака на Доњој земљи и противник мађаризације, просветитељ и публициста Павол Веселски рођен је у породици занатлија - чизмара у Банској Бистрици.

Студирао је на Учитељском заводу у Шопрону. Од 1865. био је помоћни учитељ у Асоду. Након четири године 1869. одлази Питварош, у Чанадској жупанији, где је радио као евангелистички учитељ. Такође је био и кантор црквеног хора. У Питварошу је основао дувачки оркестар (1883) и Словачко певачко друштво (1907) и организовао је активност аматерског позоришта.

У првим годинама након распада Аустроугарске рачунао је на анексију жупанија Бекеш и Чанад, где је постојало бројно словачко становништво, од стране Румуније. У то време Румуни су окупирали део ове територије и Павол Веселски је, као један од словачких активиста, очекивао више слободе за локалне Словаке и јавно се ангажовао о том питању. Чак је изабран за посланика у румунском парламенту за округ Тоткомлош. Међутим, када су Румуни напустили подручје 1920. године, Веселски је био приморан да пређе у Надлак иначе би био ухапшен због свог политичког ангажмана. Пошто му је породица остала у Питварошу, покушао је да јој се врати 1923. године, али то му није пошло за руком, па је остао у Надлаку до краја живота. Ту је радио као учитељ и у локалној штедионици. Такође је био суоснивач и први педагог „Сокола” у Надлаку.

У свом педагошком раду посветио се наставном процесу, породичном васпитању, обавезама наставника, награђивању активности ученика. Чланке о педагогији и етнографији објављивао је у часопису Dom a  škola. Аутор је неколико уџбеника из историје и етнографије. Подстицао је развој хортикултуре и пчеларства. Године 1925. припремио је словачке верске књиге и буквар за штампу у Надлаку.

Имао је богату библиотеку, наручивао је готово све тада доступне словачке новине, часописе и календаре и стално се образовао.

Одликован је Орденом румунске круне.[1]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Stručný dejepis Uhorska pre pospolité školy (Ружомберок, 1889)
  • Krátky zemepis pre pospolité školy (1890)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pavol Veselský viedol zápas za práva Slovákov”. www.oslovma.hu.