Палента

С Википедије, слободне енциклопедије
Палента
Палента (у средини) са сочивом и котекином
Врста јелакаша
Мјесто порекласјеверна и средња Италија[1]
Главни састојцижуто или бијело кукурузно брашно, течност (вода или супа)
  Медији: Палента

Палента (од итал. polenta) јело је од куваног кукурузног брашна које се кроз историју правило од других житарица. Може се послуживати као врућа каша, или се може охладнити и стврднути у векну која се може пећи, пржити или гриловати.

Сорта житарице које се користи обично је жути кукуруз, али се често користи и хељда, бијели кукуруз или њихове мјешавине. Грубо мљевени дају чврсту, грубу паленту; фино мљевени дају кремасту, меку паленту.[2] Палента је незаобилазни дио сјеверноиталијанске, швајцарске и балканске (гдје је позната као качамак, жгањци или мамалига) кухиње (у мањој мјери, у средњоиталијанској, нпр. тосканској, кухињи),[1] а њега конзумација је у прошлости била традиционално повезана са нижим класама, јер је у прошлости каша од кукурузног брашна била основна храна у њиховој свакодневној исхрани.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Righi Parenti, Giovanni (2003) [1995]. „Pisa, Lucca, Livorno”. La cucina toscana (на језику: италијански). Rome: Newton & Compton. стр. 384. ISBN 88-541-0141-9. 
  2. ^ „Polenta – How to Cook Polenta”. mangiabenepasta.com. Архивирано из оригинала 09. 07. 2019. г. Приступљено 28. 9. 2015. 
  3. ^ „La storia della polenta” [The history of polenta]. I primi d'Italia (на језику: италијански). Архивирано из оригинала 2. 12. 2013. г. Приступљено 31. 1. 2016.