Печурке (Отписани)

С Википедије, слободне енциклопедије
Печурке
Епизода Отписаних
Бр. епизодаЕпизода 5
РежијаАлександар Ђорђевић
СценариоДраган Марковић
сарадник на сценарију
Синиша Павић
МузикаМиливоје Марковић
ПремијераПрви програм
РТВ Београд Социјалистичка Федеративна Република Југославија
19. јануар 1975.
Трајање47:58 мин
Хронологија епизода
← Претходна
Штампарија
Следећа →
Канал

Печурке је пета епизода телевизијске серијеОтписани“, снимљене у продукцији Телевизије Београд и Централног филмског студија „Кошутњак“. Премијерно је приказана у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији 19. јануара 1975. године на Првом програму Телевизије Београд.

Синопсис[уреди | уреди извор]

Тихи (Воја Брајовић) долази у складиште где се налази Општинско узгајалиште печурки и сусреће се са Бранком (Рамиз Секић), који га обавештава да дође увече у шест сати на састанак. Цибе (Ратислав Јовић) и Зоран (Мида Стевановић) прелазе из Земуна у Београд, улазећи на брод у Земуну усташки поручник их упозорава да им визе трају три дана и да пазе на рок. По доласку у Београд, они одлазе у узгајалиште печурки, где се сусрећу са Тихим и Прлетом и потом долазе до агронома Бранка, код кога је и Паја Бакшиш (Мики Манојловић). Бранко потом упознаје Тихог, Прлета и Пају са Зораном и Цибијем говорећи да су они стручњаци за телефонију и да ће им помоћи у извршењу акције. Зоран говори да је ова акција веома важна и да је наредбу за њу дао Главни штаб. Као главни проблем за припрему извођења ове акције он наводи то што немају план зграде телефонске централе и пита их да ли би могли да помогну у проналажењу планова зграде и даје им мали фотоапарат. Потом Зоран разговара са Бранком и каже му да му Прле, Тихи и Паја не уливају велико поверење јер су млади, али га Бранко теши говорећи му да су они искусни и да су учествовали у многим акцијама. Цибе, Тихи и Паја долазе испред зграде телефонске централе и посматрају улаз у зграду и обезбеђење.

Прле доноси печурке у стан министра (Јанез Врховец) и поздравља се са служавком Маријом (Весна Пећанац), коју познаје од раније. Она га упозорава да су у стану гости и одводи га у кухињу. За то време у другом делу стана министар игра покер са немачким генералом (Иван Манојловић) и још двојицом. Док Прле и Марија разговарају у кухињу улази министрова супруга Меланија (Нада Касапић) и позива Марију да дође јер јој је потребна. Марија одмах потом Прлета одводи у своју собу. Паја долази у стан код Бранка, где затиче Тихог и Цибета, који прави експлозивну направу. Тихи прекорава Пају што касни и што се вади да је наишао на рацију, а потом Паја Тихом коментарише како нема превише поверења у експлозивне направе које прави Цибе. Марија долази у собу код Прлета и разговарају, а потом спавају.

Паја, Тихи и Бранко се налазе у гаражи и коментаришу како још нема омладинаца који треба да дођу са украденим колима. За то време двојица омладинаца — Мицко (Зоран Ђорђевић) и Коле (Слободан Алексић) испред једне куће посматрају аутомобил немачког официра који је дошао код љубавнице. Приликом крађе аутомобила они имају проблем са паљењем, али крају успевају да га упале и оду. Немац потом изтрчава из куће и безуспешно пуца на њих.

Прле види да је Марија заспала и искарада се из кревета и одлази у министрову канцеларију, где у сефу проналази документа у којима је план електричне централе и потом узима део плана о складишту горива, док остатак фотографише. За то време министар, који губи у покеру одлази у канцеларију да узме још новца. Док министар улази у канцеларију, Прле се скрива иза леве завесе. Министар при изласку из канцеларије примећује неко шушкање код прозора и узима пиштољ, али по доласку код прозора затиче маче. По министровом одласку, прле напушта канцеларију и одлази из стана. Бранко, Тихи и Паја у гаражи разгледају аутомобил који су им довезли омладинци.

Министарка Меланија улази у собу код служавке Марије и затиче пепељару пуну пикаваца, а потом позива Марију и пита је да ли је неко био ноћас код ње и чији су пикавци. Она одговара да је она пушила и да јој је цигаре дао министар, што министарки буди сумњу. Министар у канцеларији слаже новац од покера у сеф, а затим улази министарка која га оптужује да је био са служавком. Бранко, Зоран, Циби, Тихи, Прле и Паја гледају фотографије плана телефонске централе и договарају се око плана акције. Министар у сефу претражује документа и схвата да му недостаје део планова. Потом позива Специјалну полицију и тражи да му пошаљу агенте. Министар се потом жали жени да су му нестала документа и њена сумња тада почиње да пада на служавку.

Агенти Лимар (Душан Вујиновић) и Гојко (Предраг Милинковић) долазе у стан код министра и после разговора са њим позивају Марију и питају је ко је био синоћ код ње, а потом почињу да је бију. После батина она им одговара да је код ње био њен момак Прле из узгајалишта печурки. Пуковник Милер (Рудолф Улрих) разговара телефоном и потом у канцеларију улази мајор Кригер (Стево Жигон). Милер га тада обавештава да су из стана једног од Недићевих министара украдена документа о складишту горива. Кригер потом каже да ће то бити згодна прилика да похватају бандите. Милер се слаже са идејом и наређује му да организује акцију.

Тихи се поздравља са Бранком и одлази из узгајалишта печурки. Убрзо потом агенти Специјалне полиције, предвођени Лимаром и Гојком долазе у узгајалиште и Бранку говоре да су дошли по Прлета. Он им одговара да је он данас слободан, а они му тада саопштавају да је и он ухапшен и да ће морати да их одведе до Прлетове куће. Приликом одвођења, Бранко успева да се отргне агентима и улази с њима у оружани обрачун, покушавајући да побегне из складишта. Успева да убије два агента, али и он сам бива смртно погођен на излазу из узгајалишта.

Прле, Тихи, Паја и Циби, преобучени у немачке војнике са колима долазе испред телефонске централе. Паја остаје да дежура у колима, док Тихи, Прле и Циби излазе из кола и улазе у зграду. Пењу се уз степенице и на једном од спратова савладавју немачког војника који им тражи документа и потом улазе у канцеларију, где савладавају још једног војника. Затим Тихи савладава још једног војника и потом почињу да постављају експлозив по згради телефонске централе. Док они постављају експлозив, Паја излази из кола и покушава да започне разговор са стражаром испред зграде нудећи му цигарете. Недуго затим почиње да се чује аларм из зграде централе и убрзо испред зграде долазе кола са војницима који улазе у зграду. Паја тада убија стражара, склања његово тело иза степеница и почиње да стражари успред улаза. Прле, Тихи и Циби, се крећу по згради правећи се да јуре бандите. Наједном двојица војника заустављају Прлета и Тихог, али их Циби убија и потом настављају да беже. Излазе из зграде и трче према колима, пред колима Циби почиње да броји експолозије у згради и тада истрачавају двојица војника који га рањавају. Уносе га у кола и одлазе, али Циби умире од последица рањавања.

Улоге[уреди | уреди извор]

Списак глумаца и ликова који се појављују у епизоди „Печурке“:

Глумац Улога
Драган Николић Прле
Војислав Брајовић Тихи
Предраг Манојловић Паја
Растислав Јовић Цибе
Рамиз Секић Бранко
Мида Стевановић Зоран
Рудолф Улрих Милер
Стево Жигон Кригер
Јанез Врховец Министар
Нада Касапић Министарка Меланија
Весна Пећанац Служавка Марија
Душан Вујиновић Лимар
Предраг Милинковић Гојко
Иван Манојловић Генерал
Зоран Ђорђевић Мицко
Слободан Акексић Коле
Брана Дамјановић Усташки поручник
Божидар Павићевић Динст
Мирослав Бијелић Бауер
Ранко Ковачевић Стражар

Литература[уреди | уреди извор]

  • Србија у Народноослободилачкој борби - Београд. „Просвета“, Београд и „Нолит“, Београд 1964. година.
  • Драган Марковић Отписани. „Просвета“ Београд 1977. година.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]