Пређи на садржај

Портал:Историја/Биографија 27 2009

С Википедије, слободне енциклопедије
Моамер ел Гадафи
Моамер ел Гадафи

Моамер Абу Минијар ел Гадафи (арап. معمر القذافي, енгл. Muammar Abu Minyar al-Gaddafi, рођен 1942) је либијски вођа од 1969. Иако Гадафи нема јавну дужност или титулу, он има почасну титулу „Водича Првосептембарске Велике Револуције Социјалистичке Народне Либијске Арапске Џамахирије“ или „Братски лидер и водич револуције“.

Фадафи је почетком 1960-их година завршио официрску школу у Уједињеном Краљевству и основао "Савез слободних официра". Са том организацијом 1969. године пучом срушио власт краља Идриза, да би затим у једној војној-диктатури сам преузео власт у земљи. У следећем периоду формира од краљевства социјалистичку државу. Његов модел социјалне државе по многоме се разликовао од дотадашњег модела. Држава је добила нови назив Социјалистичка Народна Либијскa Арапска Џамахирија. Гадафи пропагира унутрашњополитички систем Народног конгреса као директну демократију без парламентаризма. Године 1976. објавио је „Зелену књигу“ у којој објављује своје политичке циљеве. Истовремено је представљао поједине панарапске тачке.

Гадафи се веома заузима за јединство арапских земаља. Различити унијски планови са Египтом или са магребским државама нису могле да се остваре (на примјер пропала Унија са Тунисом 1974). Већ неколико година покушава да ојача уједињење афричких земаља. На основу његовог инсистирања основану Афричку унију је проглашена наследницом Организације афричког јединства која за пример има Европску унију и која би трајно требала да постане јединствени економски простор у Африци.

...даље...