Портал:Кошарка/Биографија 10

С Википедије, слободне енциклопедије

Леброн Рејмон Џејмс старији (енгл. LeBron Raymone James Sr.; Акрон, Охајо, 30. децембар 1984) амерички је кошаркаш који тренутно наступа за Лос Анђелес лејкерсе. Сматра се једним од најбољих кошаркаша свих времена, а често се пореди са Мајклом Џорданом, у расправи ко је најбољи свих времена. Играјући за Кливленд кавалирсе, Мајами хит и Лос Анђелес лејкерсе, постао је једини играч у историји НБА лиге који је освојио титулу са три различита тима, као и награду за најкориснијег играча НБА финала.

Играо је у десет финала лиге, од чега осам заредом, са Мајамијем и Кливлендом, од 2011. до 2018. а освојио је четири пута титулу. Четири пута је добио награду за најкориснијег играча лиге, четири пута за најкориснијег играча НБА финала, рекордних 20 пута је играо на НБА Ол-стару, три пута је добио награду за најкориснијег играча Ол-стара, рекордних 13 пута је уврштен у први тим НБА, три пута у други тим, три пута у трећи тим, пет пута је изабран у први одбрамбени тим и једном у други тим, по једном је био најбољи стријелац и најбољи асистент лиге, а проглашен је за рукија године 2004. када је и уврштен у идеални тим рукија. Рекордер је по броју постигнутих поена у НБА лиги, по чему је престигао на вјечној листи Карима Абдул Џабара, Карла Малона, Кобија Брајанта и Мајкла Џордана, а рекордер је и по броју поена у плеј-офу. По броју асистенција је на четвртом мјесту вјечне листе, са преко 10.000, а остварио је и преко 10.000 скокова.

Са репрезентацијом Сједињених Америчких Држава, освојио је двије златне медаље на Олимпијским играма2008. и 2012, бронзану медаљу на Играма 2004, бронзану медаљу на Свјетском првенству 2006. и златну медаљу на Америчком првенству 2007. године.