Портал:Кошарка/Биографија 19

С Википедије, слободне енциклопедије

Арвидас Ромас Сабонис (литв. Arvydas Sabonis; Каунас, 19. децембар 1964) бивши је совјетски и литвански кошаркаш. Играо је на позицији центра. Сматра се једним од најбољих високих асистената, као и за једним од најбољих центара и најбољих европских играча у историји.

Каријеру је почео 1981. у Жалгирису, са којим је освојио Евролигу. Послије осам година отишао је из Жалгириса у Шпанију, гдје је играо три године за Ваљадолид, а затим је прешао у Реал Мадриду, са којим је освојио Евролигу по други пут. Године 1995. потписао је уговор са Портланд трејлблејзерсима, гдје је у првој сезони у НБА изабран у идеални тим новајлија. Године 2001. вратио се у Жалгирис, али се послије једне сезоне вратио у Портланд, са којим је одиграо последњу сезону у НБА, а затим се поново вратио у Жалгирис и добио је награду за најкориснијег играча Евролиге у сезони 2003/04.

Са репрезентацијом Совјетског Савеза освојио је Олимпијске игре, Свјетско и Европско првенство, док је са репрезентацијом Литваније освојио двије бронзане медаље на Олимпијским играма и сребрну медаљу на Европском првенству. Примљен је у кошаркашку кућу славних и у ФИБА кућу славних