Портал:Македонија/Изабрана биографија 13

С Википедије, слободне енциклопедије
Јане Сандански
Јане Сандански

Јане Сандански (мкд. Јане Сандански; Влахи, 31. јануар 1872. – Пирин планина, 22. април 1915.), македонски и бугарски револуционар и члан ТМОРО-а.

Рођен у селу Влахи код Мелника, Пиринска Македонија. Завршио је прогимназију у Дупници у Бугарској. У младости је био активан међу македонском емиграцијом у Дупници. Од 1895. до 1897. био је учесник четничког устанка, којег је организовао Врховни македонски комитет (врховисти). Године 1899. упознао се са Гоцом Делчевим и Ђорчом Петровим и прешао у Тајно македонско-одринску револуционарну организацију (ТМОРО). Делчев га је 1901. године одабрао за војводу пограничких региона Сереског округа за заштиту територије од врховиста.

Након почетка Илинданског устанка организовао је Крстовдански устанак у Сереском револуционарном округу.

Од 1908. године сарађивао је са младотурцима и учествовао у младотурском походу на Цариград, када је 1909. године детронисан султан Абдул Хамид II.

Учествовао је у Првом балканском рату, када су одреди под његовим вођством ослободили Мелник. Дејствовао је и при заузимању Рупелске клисуре. Са својим је одредима 1912. године ушао у Солун, где се сукобио са бугарским официрима због својих ставова о аутономној и неовисној Македонији.

За време другог балканског рата борио се на бугарској страни у рилској дивизији.

У заседи су га убили политички противници на Пирин планини, 22. априла 1915. године.