Портал:Спорт/Биографија 43

С Википедије, слободне енциклопедије
Златко Чајковски
Златко Чајковски

Златко Чајковски (рођен 24. новембра 1923. у Загребу, Краљевина Југославија—†27. јула 1998 Минхен, Немачка) је бивши хрватски и југословенски фудбалер и репрезентативац. Имао је надимак Чик, који је добио због свог ниског раста, био је висок само 164 cm. Иначе чик је у то време био други, популарни, назив за опушак од цигарете.

Професионалну фудбалску каријеру Чајковски је започео у загребачком фудбалском клубу ХАШК а наставио у београдском Партизану, немачком ФК Келну и израелском Хапоелу.

За ХАШК је играо у периоду пре и за време Другог светског рата. Са ХАШК-ом није остварио неке запаженије клупске резултате, мада су се увек борили за прво место. У то време прва звезда ХАШК-а је био Ицо Хитрец, тако да је Чајковски тек касније дошао до изражаја.

По завршетку рата, пошто је ХАШК укинут и играчи су налазили друге клубове где ће играти, Чајковски прелази у Београдски Партизан, који је био формиран те године. Партизан је тада био клуб Југословенске армије, тако да је Чајковски ту прву послератну сезону 1945 играо за репрезентацију ЈА, са којом је освојио друго место.