Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 06 2014

С Википедије, слободне енциклопедије
Реку Охајо чине реке Алегени и Мононгахила које се спајају у Питсбургу.
Реку Охајо чине реке Алегени и Мононгахила које се спајају у Питсбургу.

Охајо (енгл. Ohio River) највећа је река у североисточном делу Сједињених Америчких Држава. Настаје у Питсбургу (Пенсилванија) на месту где се спајају реке Алегени и Мононгахила. Највећа је лева притока реке Мисисипи у коју се улива код места Керо након 1.579 км тока. Са просечним протоком од 7.960 м³/с водом је најбогатија река у целом басену реке Мисисипи.

Река Охајо је играла веома важну улогу у историји америчких аутохтоних народа, а дуж њених обала током векова су настајале и нестајале бројне аутохтоне америчке цивилизације. Након што је француску истраживач Робер Кавелије де ла Сал 1669. детаљније истражио њен ток и обале, Охајо постаје важна рута у будућим колонизацијама овог подручја од стране европских досељеника. Неки од најважнијих америчких градова развили су се на њеним обалама, попут Питсбурга, Синсинатија, Луивила и Евансвила.

Басен Охаја обухвата прелазно климатско подручје између влажније суптропске климе на југу и умерене континенталне климе на северу. Тако су њене обале редовно под ледом сваке зиме у горњем делу тока код Питсбурга, док леда никада нема у зони ушћа.

У својим белешкама о држави Вирџинији Томас Џеферсон је 1781. означио Охајо као „реку најлепшу на свету, са кристално чистом водом, у истом тренутку тако питомом а тако дивљом“. Ипак данас је то једна од најзагађенијих река у Сједињеним Државама.