Томас Џеферсон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Томас Џеферсон

Томас Џеферсон
Томас Џеферсон

Биографија
Датум рођења 13. април 1743.
Место рођења Шедвел (САД)
Датум смрти 4. јул 1826.
Место смрти Шарлотсвил (САД)
Држављанство Застава Сједињених Америчких Држава Сједињене Америчке Државе
Мандат(и)
3. председник САД
Претходник Џон Адамс
Наследник Џејмс Медисон

Томас Џеферсон (енг. Thomas Jefferson; Шедвел, 13. април 1743Шарлотсвил, 4. јул 1826), велики заговорник слободе, рођен је у Вирџинији 1743. у породици плантажера. Студирао је на Универзитету Вилијам и Мари. Године 1771. оженио је удовицу Марту Скелтон и са њом отишао да живи у планини, у делимично завршеној кући у Монтичелу.

Био је изванредан у писаној речи, али слаб говорник. У 33. години је написао Декларацију независности, а касније и Закон о религијским слободама, који је ступио на снагу 1786. Џеферсон је наследио Бенџамина Френклина на месту министра у Француској, 1785. Његове симпатије према Француској револуцији довеле су га до сукоба са Александром Хамилтоном, док је Џеферсон био државни секретар у време председника Вашингтона. Године 1793. Џеферсон подноси оставку.

У то време јачају две политичке странке, федералисти и демократи-републиканци. Џеферсон је подржавао републиканце залажући се за већа права држава, а мања федерална овлашћења. Године 1800. републикански електори су, у намери да из властите партије именују и председника и потпредседника, дали једнак број гласова Џеферсону и Арону Беру. Након дугих расправа заступнички дом је решио случај и Џеферсон је постао председник. Тај случај је утицао на каснију измену изборних закона код избора председника.

Након два мандата, Томас Џеферсон се повукао у пензију у Монтичело где је и умро 4. јула 1826. године.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :