Портал:Хокеј на леду/Биографија јул 2016.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана биографија

Костицин у дресу Авангарда
Костицин у дресу Авангарда

Сергеј Олегович Костицин (блр. Сяргей Алегавiч Касцiцын; рус. Серге́й Оле́гович Кости́цын — рођен 20. марта 1987. у Новополоцку, СССР) белоруски је професионални хокејаш на леду. Леворук је и игра на позицији левог крила.

Његов старији брат Андреј такође је професионални хокејаш.

Тренутно игра у екипи Ак Барса из Казања у КХЛ лиги.

Сергеј Костицин је прве хокејашке кораке направио у јуниорској екипи из свог родног града Полимир за коју је играо у сезони 2002/03. у јуниорској лиги, да би потом заиграо за екипу Јуности из Минска. У Белоруској екстралиги наступао је још и за екипу Гомеља за коју је у сезони 2004/05. постигао 14 поена у 40 одиграних утакмица. Након тога каријеру наставља у јуниорској лиги Онтарија у Канади. Године 2005. изабран је у десетој рунди НХЛ драфта као 200. пик од стране Монтреал канадијанса.

Након три веома успешне сезоне у нижим развојним лигама (Лондон најтси из ОХЛ-а и Хамилтон булдогси из АХЛ-а) Костицин је у мају 2008. потписао први професионални уговор са НХЛ лигашем из Монтреала на три године. Прву званичну утакмицу у НХЛ лиги одиграо је пре потписивања професионалног уговора (пошто је преко драфта био везан за Канадијансе) 13. децембра 2007. против екипе Филаделфија флајерса. Први поен, и то асистенцију остварио је већ у наредној утакмци два дана касније против Мејпл лифса (Канадијанси победили са 4:1), док је први погодак постигао на утакмици против Капиталса одиграној 20. децембра (победа од 5:2). Дебитантску НХЛ сезону окончао је са 27 поена у 51 одиграној утакмици, уз још 8 поена у 12 утакмица плејофа.

Прочитајте цео чланак