Портал:Хокеј на леду/Изабрани март 2016.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани

Лого
Лого

Краљевски савез хокеја на леду Белгије (франц. Fédération Royale Belge de Hockey sur Glace (FRBHG); хол. Koninklijke Belgische IJshockey Federatie (KBIJF)) кровна је спортска организација задужена за професионални и аматерски хокеј на леду на подручју Краљевине Белгије.

Савез је пуноправни члан и један од оснивача Међународне хокејашке федерације (ИИХФ) од 8. децембра 1908. године.

Седиште Савеза налази се у граду Антверпену (општина Бершем).

Под патронатом белгијског краља Леополда II у Бриселу је 26. децембра 1895. отворен зимски центар Pole Nord у оквиру ког се налазило велико и у то доба луксузно опремљено клизалиште. Захваљујући популарности хокеја на леду у околним земљама, овај спорт се шири и на Белгију, и већ 17. децембра 1903. у Бриселу је основан први клуб хокеја на леду под именом Савеза белгијских клизача (франц. La Fédération des Patineurs de Belgique (FPD)). Први председник удружења постаје Виктор Боан.

У Бриселу је 4. марта 1905. одиграна прва међународна утакмица између селекција Белгије и Француске коју су домаћи помало изненађујуђе добили са лаганих 3:0. Сва три гола постигао је белгијски капитен Ернест Ренар. Свега пар дана касније у Бриселу је основан још један клизачко-хокејашки клуб ЦПД (франц. Cercle des Patineurs de Bruxelles), који је тако постао трећи хокејашки клуб у главном граду. Сви клубови су били део националне УБССА федерације (франц. l'Union Belge de Sociétés des Sports Athlétiques).

Даље...