Портал:Црна Гора/Биографија 39

С Википедије, слободне енциклопедије

Михаило I Војислављевић био је први краљ Дукље, српске државе која је постојала на територији данашње Црне Горе, а који је владао такође и Травунијом, Захумљем и Рашком, од око 1050. до 1081. године. У почетку је владао као кнез, а своју државу је око 1077. године уздигао на ранг краљевине, за шта је добио потврду и од папе Гргура VII. Очувао је и учврстио тековине свога оца, кнеза Стефана Војислава, а додатно је проширио државу Војислављевића, објединивши под својом влашћу готово све српске земље. Активно је учествовао у међународној политици, одржавајући везе са Византијом, од које је добио и достојанство протоспатра. Такође је одржавао везе са јужноиталијанским Норманима и папством.

Син је Стефана Војислава, који је према наводима Љетописа Попа Дукљанина, попут Јована Владимира, био ожењен принцезом из Самуилове породице са којом је имао петорицу синова Не зна се када је тачно рођен, али се на основу навода Попа Дукљанина зна да је са својом браћом учествовао у бици код Бара 1042. године и сматра се да је рођен крајем друге или почетком треће деценије 11. вијека. Послије смрти Стефана Војислава, добио је на управљање Облик, Прапратну и Црмицу, а његова мајка Неда владала је државом заједно са његовим братом Гојиславом. Гојислава су убили у Травунији Скробимези и поставили Доманека за владара. Браћа су их заједно протјерали, али се Доманек вратио, након чега је Михаило обећао брату Радославу да ће он и његови насљедници добити на управљање Зету ако га збаци са власти. Радослав је убио Доманека и освојио је област Захумље, али Михаило није испунио обећање, већ је Зету дао на управљање свом сину Владимиру.

Заједно са синовима освојио је Рашку, а 1077. заузео је Дубровник и прогласио се за краља. У априлу 1081. године оженио је свог сина Бодина Јаквинтом, ћерком Архирица Норманина из Барија. Сматра се да је умро непосредно након тога, пошто се током норманске опсаде Драча 18. октобра 1078. године, помиње само његов син Константин Бодин. Према писању Попа Дукљанина, владао је 35 година, сахрањен је у цркви светог Срђа и Ваха на Бојани и наследио га је брат Радослав, који је владао 16 година, након чега га је Бодин збацио са власти.