Порцелан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Чајни прибор од порцелана
Немачки порцелан из 18. века

Порцелан је врста полупрозирне керамике која се обрађује на већим температурама (1200° до 1400° C) него обична грнчарија. Беле је боје и полупрозирног изгледа. Углавном се украшава и цртежима, па тако добије лепши изглед.

Од порцелана се израђују разни украсни предмети али и кухињско посуђе. Врло је познат кинески порцелан који је израђен од глатке пасте на бази глине каолин и фелтспара (petuntse). Тако додатно отврдне структура јер се попуне све микроскопске рупе.

Средиште производње порцелана био је Јингдзен у провинцији Ђијангсји. Кинески порцелан је био, поред свиле, један од главних извозних артикала, па су Кинези вешто крили поступак његове израде. Тек године 1708. европљанима је успело да открију поступак, па је порцелан био израђиван и у Европи.

Разлику између порцелана и обичне керамике је лако уочити. Ако нам, рецимо, падне шоља од кафе на под, шоља од порцелана се сломи доста теже него она од обичне керамике.

Познате марке порцелана[уреди]

  • Herendy (Мађарска)
  • Hollóházi (Мађарска)
  • Zsolnay (Мађарска)
  • Meissen (Немачка)
  • Rosenthal (Немачка)

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]


VLC icon (vista-inspirate icon theme).svg Овај текст је клица. Можете допринети Википедији тако што ћете га Wiki letter w.svg