Хан Кинези

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За остале употребе, погледајте чланак Хан.

Кинези. - Кинези или Хан, највећа су етничка заједница на свету, око 1,3 милијарди припадника (око 19% од укупне светске популације). Настањени су највише у Кини, али такође имају много исељеника у свету, посебно у Сједињеним Америчким Државама, не тако мали број и у Африци, Азији, Европи, такође и у Северној и Јужној Америци.

Етимологија[уреди]

Реч Хан потиче од династије Хан, која је заменила династију Ћинг, и која је успела да уједини целу Кину. Име династије долази од реке Хан у централном делу Кине.

Исељавања Кинеза[уреди]

Исељавања Кинеза су почела 1276, то јест након монголске инвазије. Многи су се преселили у пределе југоисточне Азије, и населили урбана средишта где су се бавили трговином. Трговина је остала главна преокупација њихових исељеника све до данашњих дана. У многим земљама Кинези су постали бизнисмени, неки су обични мали трговци али неки су постали и власници великих међународних корпорација. И богати и сиромашни Кинези су остали верни својој традиционалној култури, па им је пиринач и данас главна храна, а штапићи за јело и даље су главни прибор. Посебну пажњу посвећују обичајима венчања и брака.

Током јапанске окупације Кине у Другом светском рату, међу исељеним Хан Кинезима је почео да расте националистички покрет. Чланови покрета су почели да пружају снажну потпору Кини. Када су комунисти 1949. завладали земљом, Кинези су наставили да пружају велику помоћ домовини.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :