Пређи на садржај

Разговор:Словенска митологија/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Прво,лепо је да се неко прихватио овог посла.

Е сад,основни чланак се никако,али НИКАКО не може звати Словенска МИТОЛОГИЈА.

О логици,да буде к`о на енглеској нећу ни да трошим речи.

Да би сте имали Митологију,морате имати Митове.К`о ми наведе један АУТЕНТИЧАН словенски мит,добије од мене паковање мини Плазме.Дакле аутентичан многобожачки словенски мит.Не причам о руским,српским или чијим год предањима,народним традиција итд исл.Причам о АУТЕНТИЧНОМ СЛОВЕНСКОМ МИТУ.То је мисаона именица.

Дакле име основног чланка може бити или Стара словенска вера,као што је било до сада, или Словенска религија(словенска реч за религија је вера).

Што се тиче самог садржаја чланака,они треба да буду енциклопедијски и да се користе ИСКЉУЧИВО реалним научним радовима.Шта то значи?То значи да за сваку тврдњу очекујем да могу да добијем референцу и под тим референцу не мислим преусмерење ка чланку на википедији на енглеском језику,већ јасну референцу типа то је написао Веселин Чајкановић у тој и тој књизи,на тој и тој страни и тај део гласи тако и тако,а он то закључује на основу тога и тога.

Дакле ако неко стави да је Тројан Бог,онда треба да каже и одакле му то.(А Тројан је ИСКЉУЧИВО демон међу Балканским Словенима.)

Надам се да сам био јасан у појашњењу шта је то енциклопедија и како се пишу чланци на истој.И да,наравно,мој тон није протумачен као неко надрндано гунђање и прећење,већ као најобичнија конструктивна критика,јер као се овде бавимо енциклопедијским чланцима,а не некаквим неопаганизмом,Родним верама,правим православљима и које чиме све не.Такав тип рада ће бити расчишћаван без образложења. Шумски Крст Црни Бомбардер!!! Шумски Крст (†) 15:43, 17. новембар 2006. (CET)[одговори]




Плазма, мммм, штета што је нећу добити, у праву си....


Стара словенска вера, стара-нова оставља простор за манипулацију и свађу, ја би избегао свађу. Словенска вера одговара, надам се. Шта мислиш и о још једном делу, Српска вера, може имати и 2 дела ССВ и хришћанство па чак и још један чланак Српска митологија ми изгледа ок, ако би да дискутујеш Mитологија погледај моју прву реченицу :).

На страни 188 каже : Када је о Јужним Словенима реч, може се претпоставити да је један и исти архетип, нпр троликог божанства, добио различите језичке интерпретације. Са великом вероватноћом се може тврдити како је српски Трајан, или Тројан, који је постојао код Срба и који је у фолклору добро сачуван, у ствари преображени и за потребе овог народа преименовани Триглав односно Троглав. Дакле мош мислити шта пише на 20 страна а поента је може се претпоставити. Ни они нису сигурни. Постоји и прича да је Тројан Триглав.... бог подземља, прича али не хришћанског него словенског типа, дакле бог ноћи, месеца, зиме, али то је и разумњиво пошто потиче из хладних крајева, има козје уши. Буслаев је чак сматрао да је Тројан био владар светлих подземних духова, 194 страна..... . Моје предложено решење за Вики је вишезначна одредница, Тројан демон, божанство, коњ или да спојимо на једној страни, јави шта мислиш или уради, како сам горе рекао немам став.

    • Кад смо код немања става уствари сам само пробао да мало средим чланак и пребацио сам већ готове описе у новоформирани именски простор, ако погледаш ја сам само додао две реченице: ‘’ Словенска митологија и Словенска религија је еволуирала пре више од 3,000 години. Са претпоставком да неки њени делови датирају од неолита, па чак и мезолитских времена. Ова религија поседује много заједничких елемената са другим индоевропским религијама’’ Све је остало ископирано, тек нас чека писање о боговима и демонима. На страну о ССВ сам ставио привремено редирект док се другачије не среди, молим те држим те за реч, оно да ћеш да помогнеш, баш сам заглавио.

Велики 23:00, 17. новембар 2006. (CET)[одговори]


ПерСу,драго ми је да се разумемо.

Договорили смо се:

+

  • Српска вера (добра идеја за приказ и многобоштва и православља)
  • Српска митологија (за ово барем не мањка материјала,почевши од Зечевићевих Митских бића)

О Тројану и Петровићу,на другом месту.Човек је кренуо од Велесове књиге,па је проб`о да се уклопи у њу к`о да му је последње,али добро.Исти каже:

како је српски Трајан, или Тројан, који је постојао код Срба и који је у фолклору добро сачуван, у ствари преображени и за потребе овог народа преименовани Триглав односно Троглав.

а онда испод каже код Срба има и Триглава.Па је л` се преобразио или није? (Међу нама,господин Петровић много прича,а мало каже тј. каже све па ништа.Али добар је.) Чланак је један,а у њега ћемо убацити чињенице/изворе и мишљења аутора и наравно на чему их темеље.

Знам,знам шта си урадио.И ја сам још раније углавио у чланак делове онога са Растка што су жврљали Срејовић и екипа.Чланку треба сређивање и треба урадити нове чланке,али ја се ето бавим другим стварима.Рачунај на мене,помажем колико могу.Баци поглед на чланак Перун,мислим да би на тај начин требали да одрађујемо чланке о боговима.У основи стоји чега је бог,а после у разради на основу чега се претпоставља да је бог тога и тога.

Е,не стај ми на жуљ са тим да је Паганизам говор мржње.Цркох овде(ако си отпратио разговор о Родној вери јасно ти је),објашњавајући да је то устаљени и једини нормални термин који се користи у стручној литератури за оно што се српски каже многобоштво.

П.С.Ја нудим Плазму само кад сам сигуран да нема шансе да је неко узме или добије као награду.

Шумски Крст Црни Бомбардер!!! Шумски Крст (†) 05:03, 18. новембар 2006. (CET)[одговори]


  • Ууу прочитах сад ону дискусију о терминологији и пошто ми није жеља да бесмислено дискутујемо одавде до вечности обрисаћу пошалицу да се неко други не упеца, брисање није у Вики духу али ни пошалица :). Иначе мој став по тој теми приказан је у истој пошалици по принципу пола шала пола збиља. Велики 21:21, 19. новембар 2006. (CET)[одговори]