Споменик братства и јединства

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик револуције у Приштини

Споменик братства и јединства,[1] познат и као Споменик Револуције, је посвећен палим борцима НОБ-а у Другом светском рату. Подигнут је на централном Тргу братства и јединства у Приштини 1961. године по идејном решењу вајара Миодрага Живковића.[2]

Споменик се налазио на Тргу братства и јединства које је трг носио од изградње 1961. године до рата на Косову и Метохији 1999. године. После НАТО бомбардовања Југославије, локално албанско становништво током 2000. или 2001. године мења тргу име у Трг Адема Јашарија, којем је постављен споменик као националном хероју.[3]

Изглед[уреди | уреди извор]

По расписаном националном конкурсу 1959. године, споменик је постављен 1961. године. У склопу споменика се налази обелиск, висине 22 метра, са три стуба који се отварају као букет и скулптуре која осликава осморо партизанских фигура које су смештене десет метара испред обелиска. Ту се првобитно налазила фонтана на другој страни обелиска, супротно од партизанских фигура, иако је ово нестало као део измена седамдесетих година. Обелиск, скулптуре и фонтана су чинили јединствену целину са тргом.

Покушаји рушења[уреди | уреди извор]

Однос доживела је реакцију у виду рушења споменика из социјалистичких времена, укључујући меморијале Народно-ослободилачке борбе. После доласка КФОР-а на Косово и Метохију, постављан је динамит како би се споменик оштетио. Године 2010. администрација Републике Косово[а] такође је покушала да сруши споменик. План је обухватио изградњу подземног паркиралишта и подизање статуе Адему Јашарију, мада се овај пројекат није реализовао.

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Република Косово (алб. Republika e Kosovës) једнострано је проглашена држава на територији Републике Србије, противно Уставу Србије и Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Према Резолуцији 1244, цела територија Косова и Метохије, правно гледано, налази се у саставу Србије док не буде постигнуто коначно решење. Србија не признаје једнострано отцепљење, по међународном праву, њене територије, прецизније аутономне покрајине под привременом управом Уједињених нација (УНМИК). Влада са седиштем у Приштини има дефакто власт над већином територије, док поједине структуре Србије функционишу на северу и у српским енклавама.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Skulpture-srbija.com Is For Sale”. Архивирано из оригинала 28. 02. 2017. г. Приступљено 24. 07. 2017. 
  2. ^ „Spomenik bratstva i jedinstva (Spomenik NOB-u Naroda Kosova i Metohije), Priština”. Hronologija izlaganja skulpture u Srbiji (на језику: српски). 1961-04-20. Приступљено 2024-01-26. 
  3. ^ Kosovo 2.0/Spomenik između bratstva i jedinstva i Adema Jašarija[мртва веза]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]