Споменик ослободиоцима и генералу Гамбети у Неготину

С Википедије, слободне енциклопедије

Споменик ослободиоцима и генералу Гамбети заузима централно место у градском парку у Неготину. Посвећен је ослободиоцима Неготина и свим погинулим ратницима у Ослободилачким ратовима 1912 — 1918. године. Споменик је свечано откривен 12. октобра 1930. године уз присуство званица из Француске на челу са госпођом Гамбета, удовицом Жуина Гамбете и окупљеног народа.[1]

Задатак да ослободе Источну Србију добиле су савезничке војне јединице под командом француског генерала Жуина Гамбете, који је 21. октобра 1918. године, на челу коњичке бригаде и мароканских јединица ушао у Неготин.

Споменик је рад вајара Татомира Стојадиновића из Београда. На споменику су медаљони са ликовима Kраља Петра и француског генерала Гамбете, који је као ослободилац на челу француске коњице први ушао у Неготин, као и ликови српског и француског војника. Симболична посвета посвета „Дух орлова живи” исписана је на источној страни споменика, а на западној су стихови у част отаџбини и генералу Гамбети које је написао професор гимназије у Неготину Светозар Миленовић. На све четири стране су постављене плоче са именима погинулих ратника. На врху је постављена скулптура двоглавог орла.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Spomenik zavalnosti ruiniran”. Blic. Приступљено 20. 2. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]