ФК Сантос

С Википедије, слободне енциклопедије
Сантос
Пуно имеSantos Futebol Clube
НадимакПеше (риба, иако је маскота кит)
Сантастико (Сантос-Фантастико)
Алвинегро Прајано
Основан14. април 1912.
СтадионВила Белмиро, Сантос, Бразил
Капацитет20.120
ПредседникАндрес Руеда
МенаџерКука
ЛигаСерија А
2020.Серија А, 8.
Домаћа опрема
Гостујућа опрема
Трећа опрема

Фудбалски клуб Сантос (порт. Santos Futebol Clube) је фудбалски клуб из истоименог града у бразилској држави Сао Пауло. Клуб има надимак Пеше (Peixe - „риба“ на португалском језику), иако им је маскота кит, који је морски сисар. Разлог томе што је ово надимак је и чињеница да је Сантос једини већи клуб у држави Сао Пауло који се налази у граду на мору, док су сви остали већи клубови, у унутрашњости државе. Навијачи клуба су такође познати под називом „Сантиниста“.

Клуб су основали 14. априла 1912. године (истог дана када је Титаник ударио у санту леда), тројица спортских ентузиаста (Raimundo Marques, Mário Ferraz de Campos и Argemiro de Souza Júnior) из Сантоса, а до прве државне титуле клуб је дошао након 23 године од оснивања.

Као домаћини играју у потпуно бијелој опреми, а као гости у црно-бијелој мајици са црним шорцем и црним чарапама, иако у клупском статуту стоји да је прва опрема црнобијела мајица са бијелим шорцем и бијелим чарапама. Најпознатији играч овог клуба, свакако је Пеле који је у Сантосу започео прве фудбалске кораке и играо професионално у њему пуних 17 година, а са њим два пута освајао и Интерконтинентални Куп, 1962. и 1963. године.

Дана 20. јануара, 1998. године, Сантос је постао први и до сада једини тим у фудбалској историји који је постигао више од 10000 голова, а 26. октобра 2005 постигнут је и 11000-ти гол за Сантос, у побједи Сантоса над Васком од 3:1. Рангиран је као пети у листи ФИФА најбољих клубова 20. века.[1]

Титуле[уреди | уреди извор]

Међународна такмичења[уреди | уреди извор]

Свијет[уреди | уреди извор]

Америка[уреди | уреди извор]

Бразил[уреди | уреди извор]

Познати бивши играчи[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „web.archive.org” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 23. 04. 2007. г. Приступљено 23. 3. 2011. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]