Фокер F.XIV

С Википедије, слободне енциклопедије
Фокер F.XIV

Авион Фокер F.XIV[1]
Авион Фокер F.XIV[1]

Општи подаци
Намена путнчки / транспортни
Посада 1
Број путника 9 / 907 kg карго
Порекло  Холандија
Произвођач Fokker
Пробни лет 1929.
Уведен у употребу 1929.
Повучен из употребе 1940.
Статус неактиван
Први оператер  Холандија KLM
Број примерака 1
Димензије
Дужина 14,70 m
Висина 3,90 m
Распон крила 20,91 m
Површина крила 52,00 m²
Маса
Празан 2.000 kg
Нормална полетна 4.000 kg
Погон
Мотори Gnome-Rhone
Број мотора 1
Физичке особине
Клипноелисни мотор 1 х Gnome-Rhone Jupiter VI
Снага КЕМ-а 1 x 330 kW
Снага КЕМ-а у кс 1 x 450 кс
Перформансе
Макс. брзина на Hопт. 180 km/h
Економска брзина 155 km/h
Долет 1.350 km
Плафон лета 4.400 m
Портал Ваздухопловство

Фокер F.XIV / Fokker F.XIV је холандски једномоторни, путничко/транспортни, висококрилaц авион, мешовите класичне конструкције који се користио као путнички / транспортни авион између два рата.

Пројектовање и развој[уреди | уреди извор]

Мотор Gnome-Rhone Jupiter VI авиона Фокер F.XIV
Aвион Фокер F.XIV-3m са три мотора
Мотор Lorraine Algol 9Na авиона Фокер F.XIV-3m

Негде у исто време обе Фокерове филијале су почеле рад на пројектовању првог транспортног (карго) авиона. Замишљено је да то буде једномоторни авион класичне Фокерове конструкције: труп решеткаста челична конструкција, облога од платна, крило дрвене конструкције облога дрвена лепенка а стајни трап фиксан. Америчка филијала је авион крстила као Fokker F-14 a холандска филијала је авион назвала Fokker F.XIV. На крају посла, испало је да су то сасвим два различита авиона.

Фокер F.XIV је био моноплан висококрилац. Једноделно, самоносеће крило је конструктивно учвршћено класичном Фокер дрвеном конструкцијом и обложено шперплочом. Дебели профил је одговарао типу који је Фокер користио у својим комерцијалним авионима у то време. Авион је првобитно био намењен превозу терета (карго авион). Непотпуно завршен авион је први пут полетео 22. фебруара 1929. године

Технички опис[уреди | уреди извор]

Труп авиона Фокер F.XIV је био правоугаоног попречног пресека. Носећа структура трупа авиона је била направљена као решеткаста заварена конструкција направљена од танкозидих челичних цеви високе чврстоће а облога трупа је била делимично од дуралуминијумског лима и импрегнираног платна (кљун авиона је био обложен лимом а путничка кабина и реп су били обложени импрегнираним платном). Улаз у авион са степеништем се налазио на левој бочној страни трупа авиона. Кокпит пилота је био смештени у затвореној кабини, која се налазила у кљуну трупа авиона, до кога се стизало пролазима кроз путничку кабину /теретни простор. Планирано је да тај простор буде простран тако да се у њега без проблема могла сместити комплетна посада и путници са пртљагом. Правећи карго верзију авиона конструктор је направио теретни простор дугачак 5 метара, широк 1,80 метара и висок 1,50 метара (13,5 кубних метара). За утовар и истовар терета користила су се повећана врата са обе стране трупа авиона. Стабилност авиона је повећана побољшањем хоризонталних и вертикалног стабилизатора. Након извршених модификација на авиону, извршен је још један пробни лет 8. марта 1929. године[2].

Погонска група: авион Фокер F.XIV је био опремљен радијалним ваздухом хлађеним мотором Gnome-Rhone Jupiter VI снаге 330 kW (450 KS) и двокраком металном елисом. Овај поуздан мотор се у Европи користио све до 1936. године. Када је карго авион Фокер F.XIV прерађен у путнички авион Фокер F.XIV-3m био је опремљен са три радијална ваздухом хлађена мотора Lorraine Algol 9Na снаге 280 kW (370 KS), трокраким металним елисама и NACA прстеном.

Крило је било једноделно, самоносеће, дебелог профила. Конструкција крила је била од дрвета са две решеткасте дрвене рамењаче, а облоге делом од дрвене лепенке (шпер плоче) а делом од импрегнираног платна. За чврсте рамењаче су везивани остали елементи авионске конструкције као што су стајни трап и крилни мотори. Покретни делови крила су такође имали конструкцију од дрвета док им је облога била од импрегнираног платна. Геометријски посматрано, половина крила је имала облик једнакокраког трапеза, са заобљеним крајем. Осна линија крила је била управна на осу трупа авиона. С обзиром на дебљину профила крило је имало простране крилне шупљине, тако да су у њега без проблема могли да стану резервоари за гориво. Главни резервоари за гориво су се налазили у делу крила изнад трупа авиона. Кроз крило су пролазили сви потребни уређаји и инсталације. На крајевима крила су се налазила навигациона светла.

Репне површине су класичне и састоје се од вертикалног и два хоризонтална стабилизатора, кормила правца и висине. Сви елементи су имали конструкцију од челичних цеви а облогу од импрегнитаног платна. Хоризонтални стабилизатори су упорницама са доње стране били ослоњени на труп авиона а са горње стране су били затезачима причвршћени за вертикални стабилизатор и на тај начин додатно укрућени.

Стајни трап је био класичан фиксан са великим предњим точковима. Састојао се од троугласте виљушке причвршћене за труп авиона и вертикални носач у коме је био уграђен уљани амортизер а ослањао се на предњу рамењачу крила. Размак између точкова је био доста велики а и концентрација маса се налазила унутар размака па је стабилност при слетању и полетању овог авиона била задовољавајућа. На крају репа авиона налазила се еластична дрљача као трећа ослона тачка авиона.

Верзије[уреди | уреди извор]

  • F.XIV - карго авион са једним мотором Gnome-Rhone Jupiter VI снаге 330 kW (450 KS) и двокраком елисом.
  • F.XIV-3m - путничко/теретни модел са 3 мотора Lorraine Algol 9Na снаге 280 kW (370 KS) и трокраким елисама.

Техничке карактеристике Фокер F.XIV-3m[3][уреди | уреди извор]

Главне карактеристике[уреди | уреди извор]

  • Посада: 2 пилота
  • Носивост: 1.240 kg (само за карго верзију)
  • Дужина: 15,1 m
  • Распон крила: 20,9 m
  • Површина крила : 62 m²
  • Тежина празног: 3.100 kg
  • Полетна маса: 5.500 kg
  • Мотор: 3 х Lorraine Algol 9Na снаге сваки 280 kW (370 KS), ваздушно хлађен 9-то цилиндрични мотор,

Перформансе[уреди | уреди извор]

  • Максимална брзина : 234 km/h
  • Брзина крстарења  : 197 km/h
  • Долет: 1.180 km
  • Плафон: 3.700 m

Земље које су користиле авион Фокер F.XIV[уреди | уреди извор]

Оперативно коришћење[уреди | уреди извор]

Након завршеног фабричког тестирања авиона F.XIV Фокер је понудио KLM-у авион на тестирање. Они нису имали никаквих примедби на техничку страну авиона али га нису купили пошто је превоз роба авионом нагло опао јер је наступила велика светска криза 1929. године. Фокер је исти авион прерадио у путноички авион F.XIV-3m, уградивши 3 мотора Lorraine Algol 9Na, отворивши прозоре и од товарног простора направио путничку кабину. Авион нису нудили само KLM-у него и другим авио компанијама, које због кризе нису биле у стању да купе авион. На крају авион је купио власник једног ресторана у близини аеродрома, паркирао га у дворишту ресторана на задовољство и радост гостију ресторана. Авион су уништили Немци при окупацији Холандије 1940. године[4].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://www.airwar.ru/enc/cw1/fokf14.html
  2. ^ https://www.fokker-history.com/en-gb/f-xiv
  3. ^ John Stroud, European transport aircraft since 1910, Londres, Royaume-Uni, Putnam, coll. «Aeronautical books», 1966, 680 p.
  4. ^ http://www.dutch-aviation.nl/index5/Civil/index5-2%20F14.html

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]