Црква Светог Николаја Мираликијског у Тогочевцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Николаја Мираликијског у Тогочевцу
Опште информације
Местосело Тогочевце
ОпштинаОпштина Лебане
Држава Србија
Врста споменикацрква
Време настанка1924.
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникЕпархија нишка
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Црква Светог Николаја Мираликијског у Тогочевцу саграђена је на старом црквишту из непознатог периода 1924. године. Једна је од цркава Бошњачке парохије која је у саставу Јабланичког намесништва и Нишке епархије Српске православне цркве. Црква је посвећена Светом Николи архиепископу Мире Ликијске, рођеном у граду Патара у области Ликија у Малој Азији, на прибријежију Средоземног мора, од родитеља Теофана и Ноне, у време римског цара Валеријана. На дан смрти Светог Николе црква у Тогочевцу слави славу 19. децембра, по новом, или 6. децембра, по старом календару.[1]

Положај[уреди | уреди извор]

Црква преноса моштију Светог Николаја архиепископа Мире Ликијске налази се у селу Тогочевце у општини Лебане у Јабланичком округу, у близини насеља Бошњаце.

Географски положај
  • Северна географска ширина: 42° 56′ 22"
  • Источна географска дужина: 21° 51′11"
  • Надморска висина: 346 m

Историја[уреди | уреди извор]

Посебним залагањем тадашњег кмета Маринка Стојановића, донацијом мештана села Тогочевце, Власе и Цекавица у данашњој црквеној порти 1924. године, саграђена је Црква, на темељима старијег храма за који се не зна када је био порушена. Црква је у грађевинском погледу била класичан пример кованице. У црквеном дворишту након изградње Цркве, саграђена је и мала парохијска зграда и ископан бунар.

Пре подизања Цркве на темељима старе цркве, по причама старијих људи, на једном већем камену верници су у дане празника редовно палили свеће.

Црква је била првобитно посвећена светом Архангелу Гаврилу када се у селу увек одржавао изузетно посећен сабор. Црква је била саграђена од слабог материјала, била дотрајала и благословом епископа нишког господина Иринеја 1997. године, започета је градња нове Цркве, посвећене светом Николају Мирликијском. Донацијом мештана постављени су темељи и набављена је извесна количина зидарске цигле. Општа ситуација у друштву и економска криза условили су даизградња Цркве застане. Ипак, у помоћ је притекао господин Јовица Павловић, који је помогао да се храм заврши.

Храм је коначно завршен и освећен 2009. године, а на порталу изнад улазних врата је записано:

„У време Његовог Преосвештенства владике нишког г. Иринеја Гавриловића, у знак захвалности родитељима Велимиру и Радмили Павловић, храм подиже ктитор Јовица Павловић, лета Господњег 2009.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Миша Ракоција Манастири и цркве Јужне и источне Србије, Завод за заштиту споменика културе Ниш, Студије и монографије, Ниш, 2013.
  2. ^ „Храм Светог Николаја Мириликијског у Тогочевцу У: БОШЊАЧКЕ ПАРОХИЈЕ. ХРАМОВИ У ПАРОХИЈАМА”. Епархија нишка. Приступљено 2. 7. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]