Црква светог Марка у Загребу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква светог Марка у Загребу
Основни подаци
Статусактиван
Оснивање13. век
МестоЗагреб
ДржаваХрватска

Црква св. Марка је жупна црква старог Загреба, која се налази на Марковом тргу. [1] Један је од најстаријих архитектонских споменика у Загребу.

Преглед[уреди | уреди извор]

Оригиналне готичке дрвене скулптуре на јужном порталу.

Романички прозор на јужној фасади најбоље сведочи да је црква морала бити подигнута још у 13. веку, као и полукружни тлоцрт капеле Свете Марије.

У другој половини 14. века црква је коренито реконструисана. [2] Тада је претворена у касноготичку цркву тробродне врсте.

Масивни округли стубови подржавају тешке ребрасте сводове исклесане у камену, а унутрашњост цркве карактерише у својој једноставности ваздух мира и узвишености. Највреднији део цркве Светог Марка је њен јужни портал, за који се сматра да је дело вајара породице Парлер из Прага.

Готичку композицију портала чини петнаест фигура смештених у једанаест плитких ниша. На врху су статуе Јосифа и Марије са младунцем Исусом, а испод њих се виде Свети Марко и Лав; Дванаест апостола постављено је са обе стране портала. По својој уметничкој композицији и броју статуа, овај портал је најбогатији и највреднији готички портал у јужној средњој Европи.

Споља, на северозападном зиду цркве налази се најстарији загребачки грб са уклесаном 1499. годином (оригинал се чува у Музеју града Загреба).

На крову су постављени црепови тако да представљају грб Загреба (бијели дворац на црвеној позадини) и Краљевине Хрватске, Славоније и Далмације. [3]

Као угао Марковог трга и данашње улице Ћирила и Методове, била је градска већница, седиште градске управе у средњем веку. Зграда је прошла кроз бројне фазе преправке и реконструкције, а ова стара Градска већница и данас држи отворена врата за седнице Градског вијећа Загреба.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Crkva Sv. Marka”. Zagreb Tourist Board. Архивирано из оригинала 20. 12. 2010. г. Приступљено 4. 8. 2014. 
  2. ^ „St Mark's Church”. Lonely Planet. Приступљено 4. 8. 2014. 
  3. ^ Damjanovic, Dragan (2011). „Polychrome Roof Tiles and National Style in Nineteenth – Century Croatia”. Journal of the Society of Architectural Historians (на језику: енглески). 70 (4): 466—491. doi:10.1525/jsah.2011.70.4.466. 

Додатна литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]