Шаблон:ИЧ-Кетрин Зита-Џоунс

С Википедије, слободне енциклопедије
Кетрин Зита-Џоунс на премијери филма Клопка на 52. Филмском фестивалу у Кану 1999. године
Кетрин Зита-Џоунс на премијери филма Клопка на 52. Филмском фестивалу у Кану 1999. године

Кетрин Зита-Џоунс (енгл. Catherine Zeta-Jones; Требојт, код Свонзија, 25. септембар 1969) велшка је глумица. Рођена и одрасла у Свонзију, Зита-Џоунс је у младости тежила да буде глумица. Као дете играла је у Вест Енд позоришту и то у мјузиклима Annie и Bugsy Malone. Похађала је Уметничку образовну школу у Лондону и то смер музичко позориште, а свој сценски пробој имала је 1987. године када је тумачила главну улогу у мјузиклу 42nd Street. Њен деби на екрану био је не толико успешни француско-италијански филм 1001 ноћ (енгл. 1001 Nights) из 1990, а већи успех остварила је у британској телевизијској серији The Darling Buds of May (1991—1993). Изненађена тиме што је у британским филмовима рекламирана као лепа девојка, Зита-Џоунс се преселила у Лос Анђелес.

У Холивуду се етаблирала улогама које су истакле њен сексепил, попут акционог филма Маска Зороа (енгл. The Mask of Zorro) (1998) и филма Клопка (енгл. Entrapment, 1999). Добила је позитивне критике за своје улоге осветољубиве труднице у филму Путеви дроге (енгл. Traffic, 2000) и певачице убице у мјузиклу Чикаго (енгл. Chicago) из 2002. године; за потоњу улогу освојила је Оскара и БАФТА награду за најбољу споредну глумицу. Након тога су уследиле мање улоге пошто се Зита-Џоунс вратила на позорницу и глумила остарелу глумицу у представи A Little Night Music (2009), освојивши награду Тони за исту. Зита-Џоунс је са прекидима наставила да ради током 2010-их, глумећи у психолошком трилеру Нежељено дејство (енгл. Side Effects, 2013) и акционом филму Опасни пензионери 2 (енгл. Red 2, 2013), а глумила је и Оливију де Хевиланд у телевизијској серији Феуд (2017).

Зита-Џоунс добитница је неколико признања, укључујући награду Оскар, Британску филмску награду (БАФТА) и награду Тони, а 2010. је одликована Орденом Британског царства (енгл. Commander of the Order of the British Empire, скраћено CBE) за своје филмске и хуманитарне подухвате. Удата је за америчког глумца Мајкла Дагласа, са којим има двоје деце.