Шаблон:ИЧ-Преисторија

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Шаблон:ИЧ-Праисторија)
Стоунхенџ у Енглеској су подигли људи из неолита пре око 4500-4000 година
Стоунхенџ у Енглеској су подигли људи из неолита пре око 4500-4000 година

Преисторија (од грч. προϊστορία: προ — пре, ιστορία — прича; односно лат. praehistoria: prae — претходни, historia — латинизована реч ιστορία) временски је период који траје до појаве првих писама. Пол Торнал је први смислио овај термин како би описао предмете начињене у пећинама у јужној Француској. У француски језик је ушао тридесетих година 19. века да би се описало време пре писма, а у енглески језик га је увео Данијел Вилсон 1851.

Временски период од тренутка када је преисторијски човек почео да израђује оруђе и оружје се дели према материјалу од кога је прављено и начину његове обраде на: старије камено доба (палеолит), средње камено доба (мезолит), млађе камено доба (неолит) и метална доба (бакарно доба или енеолит, бронзано доба и гвоздено доба).

За преисторију се може рећи да датира од настанка свемира, иако се термин чешће користи за означавање периода када је било живота на Земљи; диносауруси се могу описати као преисторијске животиње, а пећински људи као преисторијски људи. Уобичајено контекст имплицира о ком се геолошком или временском периоду говори, на пример „преисторијски миоценски мајмуни“ имплицира на време од пре 23-5,5 милиона година раније или „средњопалеолитски хомо сапијенс“ имплицира на време од пре 200.000—30.000 година.